Debat og politik

VibLand har én dagsorden: At sikre det gode liv på landet

Repræsentanter for VibLand deltog i 'ferniseringen' af et solcellefag uden for Kvorning forrige søndag. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Debatindlæg af bestyrelsen i VibLand (Viborg Landsbysammenslutning).

Foreningen VibLand er en seriøs og handlekraftig aktør, der målrettet arbejder for at sikre rammerne om de gode liv, der leves i Viborg Kommunes mange landsbyer og landdistrikter. 

Vi beskæftiger os med turisme, kortlægning af stier og cykelruter i tæt samarbejde med andre lokale aktører. Vi har ‘opfundet’ og organiseret landsbypedelordningen, der støtter landsbyernes ildsjæle, som slår græs, holder hegn og hække og meget andet. Og vi faciliterer flere gange årligt arrangementer, hvor vi samler vores medlemmer fra alle afkroge af kommunen. 

Vi bidrager også med indspil til forvaltningen og Landdistriktsudvalget for at kvalificere den politik og offentlige service, der i særlig grad vedrører livet uden for kommunens store byer. 

Af hele kommunens befolkning bor omtrent halvdelen, 50.000 mennesker, i Viborg og Bjerringbro. De øvrige, knap 50.000 borgere, bor i landdistrikternes byer med under 2.600 indbyggere – eller helt ude i det åbne land. 

Der er mange gode grunde til, at mennesker bor, hvor de bor. Når man spørger borgerne i Viborg Kommunes landdistrikter om, hvorfor de har slået sig ned netop dér, så er der imidlertid et meget stort sammenfald i svarene. I Landdistriktsudvalgets undersøgelse fra 2023-24 angiver 70 procent af borgerne, at det, der har størst værdi for deres bosætning, er adgang og nærhed til skøn natur. Efter naturen følger stærke fællesskaber og tryghed.  

Derfor bør det ikke overraske, at VibLand allerede klart og tydeligt i en pressemeddelelse i flere medier har udtrykt sin modstand mod de meget store energiparker, der i øjeblikket planlægges i landdistrikterne. Bliver de godkendt og gennemført, vil anlæggene forvolde stor skade på de naturherligheder, som har allerstørst værdi for de mennesker, der bor der. Udsigter og omgivelser vil blive omdannet fra changerende kulturlandskaber til golde, imposante, statiske industriområder. Smalle veje uden cykelstier gennem landsbyer, hvor husene står tæt på vejen, vil dagligt blive omdannet til hovedfærdselsårer for hundredvis af tunge lastbiler, der skal transportere gylle og andet biomasse til de planlagte biogasanlæg. 

Fællesskaber er allerede blevet ødelagt, fordi få naboer står til at kunne sælge deres huse til projektudviklerne til langt over markedspris, mens alle andre risikerer at sidde tilbage med alvorlige lugt- og støjgener, grimhed, tung trafik, store værditab, utryghed og usælgelige huse. Det er dybt alvorligt, og udviklingen, eller snarere afviklingen, udgør en eksistentiel trussel mod en række lokalområder i vores landdistrikter. 

Det kan VibLand ikke sidde overhørigt, og vi gør os umage for at gøre opmærksom på landdistrikternes sag. Derfor glæder det os også, at det i tiltagende grad er lykkedes os at tiltrække bevågenhed til vores dagsorden: at sikre det gode liv på landet. 

Senest har Venstres byrådsmedlem, Kurt Mosgaard, der er en af byrådets varmeste fortalere for de store energiparker, i Viborg Netavis lovet at følge VibLands arbejde tæt. Det er prisværdigt, og vi er altid åbne for og klar til at deltage i en konstruktiv debat. Ikke mindst i et valgår, hvor det er vigtigt at følge med i, hvilken politik de forskellige partier og byrådsmedlemmer agter at føre.

Det kunne således være interessant at høre Mosgaards plan for:

  1. at bevare og genskabe den natur, tryghed og fællesskabet som borgerne angiver som de vigtigste årsager til at bosætte sig i landdistrikterne;
  2. at håndtere konsekvenserne af den forventede affolkning som vil ramme lokale skoler, daginstitutioner, idræts- og andre foreninger, indkøbsmuligheder med videre;
  3. at beskytte bløde trafikanter og bygninger imod den tunge trafik;
  4. at hjælpe de borgere, der ikke er omfattet af kompensationsordninger, men stadig vil opleve betydelige forringelser af attraktiviteten og værdien af deres bolig;
  5. at genoprette tilliden fra borgerne i de områder, der transformeres til industriparker, som skal leve med store gener og helt andre omgivelser og vilkår end dem, de bosatte sig ud fra.

Det mener vi, borgerne har fortjent. Ikke bare før valget, men inden der træffes afgørelse om energiparkernes realisering. Den beslutning vil definere landdistrikternes og knap 50.000 menneskers fremtid.

 

Kommentarer