Vi har brug for klare regler om psykisk arbejdsmiljø
Debatindlæg af Marianne Køpke, Afdelingsformand for HK MidtVest
Stress og dårligt arbejdsmiljø vælter alt for mange mennesker omkuld og koster samfundet milliarder hvert år. Derfor er det vigtigt, at vi får en klart formuleret
definition af begrebet ”psykisk arbejdsmiljø” og regler til at bakke det op.
I sidste uge kunne jeg læse i pressen, at stress er vokset til så stort et problem, at flere danske pensionsselskaber nu slår alarm.
Antallet af langtidssygemeldinger med stress i landets store pensionsselskaber Velliv, Danica og PFA er de senere år steget så markant, at udviklingen bliver kaldt bekymrende.
På Arbejdsmedicinsk Klinik på Regionshospitalet Herning genkender man udviklingen. Her har man de seneste 10-15 år set en fordobling af antallet af patienter, der er blevet henvist med stress.
Hvor det tidligere var kvinder mellem 40 og 55 år, der blev henvist, oplever man nu, at der bliver henvist flere og flere yngre kvinder.
I sandhed uhyggelig og tankevækkende læsning.
I HK oplever vi mange medlemmer, der bliver ramt af stress, og vi har længe slået til lyd for, at der bliver gjort noget for det psykiske arbejdsmiljø. Det koster nemlig dyrt – både menneskeligt og økonomisk – at lade være.
Derfor glæder vi os i HK over, at den daværende regering, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti i april 2019 indgik en aftale om at styrke arbejdsmiljøindsatsen. En aftale, der blandt andet omfattede, at det psykiske arbejdsmiljø skal have sin egen bekendtgørelse.
I HK arbejder vi i øjeblikket hårdt på at få så mange af vores prioriteter med, når der i løbet af vinteren bliver lagt sidste hånd på den nye bekendtgørelse, der ventes at være færdig til foråret.
At vi nu får en selvstændig bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø er ganske enkelt banebrydende – og hårdt tiltrængt. Det er nemlig ikke et sekund for tidligt, at vi begynder at tage det psykiske arbejdsmiljø på jobbet mere alvorligt.
Det er også vigtigt, at vi får en klart formuleret definition af begrebet ”psykisk arbejdsmiljø.”
Hvordan skal en arbejdsgiver sætte ind med forebyggende foranstaltninger, hvis ikke det står klart, hvad det er, der skal sikres.
Kommentarer