Vi bruger færre penge på ældreområdet i VIBORG kommune nu end tidligere!
Debatindlæg af Mette Nielsen, folketingskandidat og byrådsmedlem
Jeg vil starte med at slå fast, at jeg som folketingskandidat og byrådsmedlem ærgrer mig over den her udvikling. Området har min store interesse. Jeg har i 12 år ud af de 16 år jeg har været politiker arbejdet med området – heraf otte år som formand for socialudvalget/ældre og sundhedsudvalget i Viborg Byråd!
Helt generelt så skal vi tage os godt og værdigt af vores ældre. Fokus skal være på en god, værdig og nærværende pleje. Vi skal investere for at gå nye veje, så vi bruger skatteborgernes penge bedst muligt. Derudover skal vi sikre, at vi har uddannende medarbejdere, som trives og løbende opkvalificeres, når arbejdet kræver mere og mere specialviden. Vi skal også fokusere på at den enkelte medarbejder ikke presses for meget. At der løbes for stærkt. Hoved og hjerte skal kunne følges ad!
Til folketingsvalget i 2019 var et af flere punkter, at vi i socialdemokratiet ønsker velfærd frem for skattelettelser. Det var også et af de emner, som blev diskuteret på gader og stræder, når jeg stod og talte med de mennesker, som snart skulle sætte deres kryds til folketingsvalget.
Socialdemokratiet ønsker en velfungerende ældresektor, hvor ældre kan få en alderdom med værdighed og med tryghed. Alle skal have den nødvendige hjælp og den støtte der er behov for, når et godt ældre liv skal være omdrejningspunktet.
I FOA’s nye undersøgelse ser jeg, at der i Viborg Kommune bruges 45.367 kr. i 2018 og 42.871 kr. i 2021 pr borger over 67 år. Det er et mindre forbrug på 2.496 kr. svarende til minus 5,5 procent.
Umiddelbart kan man sikkert tænke, at det er det stigende antal ældre, som betyder, at der er mindre til den enkelte ældre. Men det kan ikke være forklaringen for i år 2020 og 2021, der er landets kommuner blevet kompenseret i forhold til stigende udgifter i forhold til befolkningsudviklingen. Altså f.eks. at der bliver flere ældre som i Viborg Kommune. Derudover har vi en særlig forpligtigelse i Viborg Kommune, som er landets andenstørste geografiske kommune. Vi skal sikre en ældrepleje over hele kommunen. En ældrepleje som er lokal og nærværende. Det gælder både i hverdagen og i forhold til de lokale plejecentre. Det er vigtigt, at vores ældre kan bo i hele vores kommune.
I Viborg kommune ligger udgifterne til ældre ifølge FOA tættere på de kommuner i Danmark der bruger mindst pr. borger – end på dem som bruger mest pr. borger.
Den kommune, som bruger mest på ældreområdet, bruger næsten dobbelt så meget som den, der bruger mindst. I Brøndby Kommune bruges 65.423 kr. pr. ældre over 67 år, mens de i Syddjurs Kommune bruger 34.481 kr. om året.
Ser vi på hele landet, så er der store forskelle i forhold til, hvor mange penge der bruges på ældre. Man kan sige, at postnummeret spiller ind på hvilken ældrepleje, man kan få rundt omkring i landet. Det er bekymrende – stærkt bekymrende.
Kommentarer