Viborg By

Vestre Landsret fejrer 100 års ret og retfærdighed

Den 1. oktober er det 100 år siden, at den vigtigste retsreform nogensinde så dagens lys. Begivenheden fejrer Vestre Landsret ved at åbne dørene på Asmildklostervej 21 lørdag den 5. oktober fra klokken 10 til klokken 15.

Vestre Landsret har arrangeret en hel palette af aktiviteter i landsretten på Asmildklostervej i Viborg lørdag den 5. oktober, hvor 100-års jubilæet for retsplejeloven fejres.

Da Danmark i 1919 fik sin store retsplejelov, var det en skelsættende begivenhed. Med retsplejeloven fik vi detaljerede bestemmelser i form af over tusind forskellige paragraffer for, hvordan blandt andre politi, anklagemyndighed og domstole skulle forvalte landets love.

– Man kan sige, at Danmark med reformen i 1919 blev en retsstat. Reformen betød blandt andet en adskillelse af politi og domstole, indførelse af lægdommere – det vil sige domsmænd og nævninge – i straffesager, mundtlig behandling af retssager og mange andre af de elementer, som vi i dag opfatter som afgørende for et retssystem med uafhængige domstole – udtaler Helle Bertung, retspræsident i Vestre Landsret.

Vestre Landsret som institution blev etableret i forbindelse med den store retsreform i 1919. Derfor giver det rigtig god mening at åbne dørene her 100 år efter til den moderne landsretsbygning på Asmildklostervej i Viborg.

– Vi glæder os utroligt meget til at vise, hvordan en landsret fungerer i dagligdagen. Det er meget vigtigt i et demokratisk samfund, at befolkningen ved noget om domstolene, deres rolle og funktion. Og det er jo de færreste, der selv bliver involveret i en retssag. Derfor åbner vi engang imellem dørene blandt andet til arrangementer som dette, lige som vi modtager praktikanter og skoleklasser, er repræsenteret på Folkemødet på Bornholm, tilbyder rundvisninger i retsbygningerne landet over og meget andet.

Spændende program

Inde i udvalgte retssale vil der være forskellige foredrag hele dagen med fokus på retsplejeloven og Vestre Landsrets historie. To gange i løbet af dagen kan gæster opleve ”retten blive sat” i form af et skuespil over en retssag med deltagelse af anklager, forsvarer og dommere.

Viborg Museum bidrager til fejringen af retsreformen med flere historiske foredrag i løbet af dagen. Det ene med fokus på retsopgøret efter 2. verdenskrig. Det andet er fortællingen om den tidligere landsretsbygnings forvandling fra Vestre Landsret til nyt, moderne bymuseum. Lektor Lars Andersen fra Aalborg Universitet fortæller om straffeprocessen før retsreformen i 1919, mens landsdommer Eva Staal fra Vestre Landsret tager sig af historien om retsreformen fra 1919 og 100 år frem.

Et kig bag kulissen

Gæster kan møde både landsdommere, domsmænd og administrativt personale på dagen. Der er også et quizhjørne og rundvisninger, så alle nysgerrige har mulighed for at få et kig bag kulissen i landsretsbygningen, hvor offentligheden normalt ikke har adgang.

Kommentarer