Debat og politik

Vandløb skal passe til vildere og vådere vejr

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), og vandløbsordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), mener lovgivningen bør opdateres, "så den er stemmer overens med en virkelighed, der byder på et vildere og vådere vejr, men samtidig tager hensyn til natur og miljø". Arkivfoto: Ole Vagn Nielsen

Læserbrev af Esben Lunde Larsen (V), miljø- og fødevareminister og Kristian Pihl Lorentzen, vandløbsordfører (V)

Alt for længe har vi levet med oversvømmelser i vores vandløb. Det er derfor på tide, at vi moderniserer vandløbslovgivningen.

I december sidste år gik Storå ved Holstebro endnu engang over sine bredder. Denne gang vurderede lokale, at oversvømmelserne var blandt de værste siden 1970. I sommer – et halvt år senere – var det længere sydpå i Vejle, hvor et skybrud oversvømmede haver, kældre og veje. Her var det den femte kritiske hændelse med stigende vandmasser siden 2014.

 Begge episoder er udtryk for et tiltagende problem med vand, som man oplever mange steder i Danmark. Ifølge DMI kommer der mere nedbør, og den er tilmed mere intens. Og nedbørsmængden forventes at stige de kommende mange år. Den samlede nedbør er steget fra 712 til 743 millimeter om året, når gennemsnittet for perioden 1961 til 1990 sammenlignes med perioden fra 1991 til i dag. Det svarer til ca. 1.333 milliarder liter vand mere over Danmark i løbet af et enkelt år.

De to episoder ved Holstebro og Vejle er derfor absolut ikke enestående. Tilsvarende store problemer med tabsgivende oversvømmelser opleves ved fx Silkeborg Langsø samt ved Nørreåen mellem Viborg og Randers. De stigende mængder vand er en trussel mod en række byer, og de er en plage for landmænd, der får marker oversvømmet. Og det er en ulykkelig situation, hver gang en familie oplever at få deres hjem oversvømmet, og samtidig medfører det store udgifter til klimasikring i mange kommuner. I Vejle arbejder man både i byen og oplandet med projekter, der skal være med til at tilbageholde vandet.

Det er derfor på tide, at vi for alvor gør noget ved problemet. Regeringen har besluttet, at der er behov for en gennemgribende modernisering af vandløbslovgivningen. Den nuværende lovgivning er fra 1983, og området har været genstand for stor diskussion om, hvordan vandløb kan både kan have en naturmæssig værdi og kunne lede vand væk fra markerne.

Derfor trænger lovgivningen til en opdatering, så den er stemmer overens med en virkelighed, der byder på et vildere og vådere vejr, men samtidig tager hensyn til natur og miljø. Men sådan et arbejde skal naturligvis ikke foretages af embedsmænd og politikere ved et skrivebord i København. Derfor vil regeringen samle landbruget og grønne organisationer til et vandtopmøde i december, så alle løsningsforslag kommer på bordet. Målet er, at arbejdet med en ny vandløbslovgivning får en saglig og konstruktiv begyndelse, hvor vi finder fælles, holdbare løsninger på et problem, der vedrører os alle.

Organisationernes input vil blive givet videre til en ekspertgruppe, der skal komme med forslag til egentlig lovændringer, der forventes præsenteret i slutningen af 2018. Det er ikke et sekund for tidligt.

Kommentarer