Debat og politik

Unge giver input til midtjysk kulturpolitik

Paneldebat med midtjyske politikere og repræsentanter fra ungekulturmiljøet i Region Midtjylland. Debatten foregik under Kulturforum 2024 i Holstebro, hvor unges involvering i kulturlivet og de politiske rammer for ungekulturen var på dagsordenen. Med mikrofonen ses formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Holstebro Kommune Lene Dybdal. Foto: Region Midtjylland

Tro på de unge, hjælp dem i gang og giv dem ansvar! Sådan lød anbefalingen fra nogle af de unge stemmer, da midtjyske kulturpolitikere og embedsfolk onsdag i sidste uge var samlet til det midtjyske Kulturforum 2024 i Holstebro.

REGION – Unges involvering i kulturlivet og kommunale rammer for unge kulturmiljøer var på dagsordenen, da Holstebro Kommune i går var vært ved det årlige Kulturforum; et kulturfagligt og kulturpolitisk topmøde i det midtjyske partnerskab Europæisk Kulturregion, som Region Midtjylland og landsdelens 19 kommuner står bag.

Til Kulturforum mødtes kulturpolitikere og -medarbejdere på tværs af regionen, og de havde inviteret fem regionale ungemiljøer indenfor til at give viden, erfaringer, ønsker og inspiration til den både de kommunale og den fællesregionale kulturpolitik.

– Kulturen bliver mere levende, spændende og uforudsigelig med de unge, og det bliver nemmere for andre unge at komme ind i et kulturfællesskab. Så det bedste en kommune kan gøre er at åbne rammerne for unge. Man skal tro på de unge, hjælpe dem i gang og give dem ansvar. Det kommer meget godt ud på den anden side, også selv om noget ikke er en publikumssucces i første omgang, siger Marie Qvist, produktionsansvarlig, UMTO (Ungemiljøernes Takeover), Aarhus.

– Ungekultur er vigtigt, fordi det skaber en masse fællesskaber. Politikerne skal tænke på, at de unge brænder for det, og vi lærer af det – og vi skaber lokale fællesskaber, der er for alle typer unge, siger Jacob Tazrei, forperson, Subhuset, Holstebro.

Unge gav et ”Holstebro-manifest”

Til mødet havde de unge lavet et manifest – en ønskeseddel til kultur-beslutningstagere i hele den midtjyske region. Og den blev taget positivt imod.

– Fremtiden tilhører de unge, og de har noget energi, der beriger kulturen. Det er fantastisk at se, hvordan de unge selv driver levende kulturmiljøer på tværs af regionen, og hvordan de inspirerer hinanden. Nu har de lavet manifestet til os på baggrund af deres erfaringer, og så er det vores opgave som politikere i region og kommuner at tage de unges råd til os, siger Hanne Roed (R) 1. næstformand, regionsrådet, Region Midtjylland.

  Det har været berigende at blive inspireret af de unge.

Formand for Kulturudvalget i Holstebro Kommune, Lene Dybdahl (S),supplerer:

– Kulturen skal jo bæres videre fra de unge, så vi skal lytte til dem, for de har meget at fortælle os. Og når vi har fokus på det i det regionale kulturfællesskab og i vores kulturpolitikker, kan vi også tænke mere på tværs og internationalt i forhold til at udvikle ungekulturen, siger hun.

De unges manifest bliver nu taget med i det videre arbejde med kultur på tværs af kommunerne og Region Midtjylland i Europæisk Kulturregion.

Kulturforum i Herning i 2025

Dagen blev afsluttet, da formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Holstebro, Lene Dybdal, gav stafetten videre til næste års vært, Herning Kommune, repræsenteret af formand for Kultur- og Fritidsudvalget Johs Poulsen (R).

I 2025 er Herning Kommune vært for europamesterskabet i skills, EuroSkills 2025. Dermed beholder næste års Kulturforum sit blik for de unge – denne gang med fokus på relationerne mellem kultur, uddannelse og håndværk. Kulturforum holdes den 11. september 2025.

 

Kommentarer