Tyve på togt hos midtjyske håndværkere
Antallet af tyverier på byggepladserne og fra varebiler er steget markant. Det bekymrer brancheorganisationen TEKNIQ, der efterlyser større fokus på problemet.
Efter en årrække med stabilt fald i antallet af anmeldte tyverier på landets byggepladser er kurven knækket den forkerte vej i 2017. Også i Midt- og Vestjylland har man oplevet en, om end beskeden, vækst på ti procent i tredje kvartal i forhold til samme periode året før.
Samtidig er antallet af anmeldte tyverier fra varebiler i regionen næsten fordoblet de første tre kvartaler i 2017 til i alt 337 anmeldelser (mod 189 i samme periode i 2016). Dermed følger udviklingen i regionen den samme tendens som på landsbasis.
– Det er stærkt generende for virksomhederne, når de har haft ubudne gæster. Én ting er, at de stjålne genstande skal erstattes, noget helt andet er, at arbejdet derfor kan gå i stå i en kortere eller længere periode. Og det kan være dyrt for virksomhederne, som ofte opererer inden for nogle ret stramme tidsrammer, siger Erik Kønigsberg, medlem af TEKNIQ-råd Midtjylland.
Rigspolitiets tal viser også, at sandsynligheden for, at tyvene fanges, er ganske beskeden. I årets tre første kvartaler har der således på landsplan været i alt 851 anmeldelser af tyverier fra byggepladser, samtidig med at der kun er blevet rejst 134 sigtelser.
– Det er meget tydeligt, at der er brug for større opmærksomhed fra myndighedernes side på denne form for tyverier. Samtidig vil det være nødvendigt, at virksomheder og myndigheder i højere grad samarbejder om at forebygge tyverier fra både varebiler og byggepladser så godt som muligt, siger Erik Kønigsberg.
Forsikringsselskab anbefaler DNA-mærkning
Hos forsikringsselskabet Tryg er man jævnligt i kontakt med virksomheder, der har været udsat for tyveri på byggepladsen. Tyverierne skaber stor frustration hos virksomhederne, der søger rådgivning hos selskabet om, hvordan de kan forebygge tyverierne fremover.
– Et af de tiltag, som vi anbefaler, er mærkning med syntetisk DNA, fortæller Charlotte Nolsøe Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.
Selvom Tryg siden 2014 har tilbudt sine kunder DNA-mærkningsudstyr til cirka halv pris, er det stadig kun et fåtal af kunderne, der benytter sig af teknologien til at forebygge tyverier. Det ærgrer Charlotte Nolsøe Gøttler på de erhvervsdrivendes vegne. Ifølge forebyggelseschefen rummer den nye teknologi nemlig en række store fordele.
– DNA-mærkning øger muligheden for, at virksomheder, som er blevet bestjålet, kan få de stjålne genstande tilbage, hvis de bliver fundet. Desuden har DNA-mærkning en forebyggende effekt, fordi mærkningen gør det sværere for tyvene at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. Og hverken tyve eller hælere ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud, forklarer Charlotte Nolsøe Gøttler.
Hvad er DNA-mærkning?
- Mærkning med syntetisk DNA er et nyt våben mod tyveri af værdigenstande.
- Genstanden påføres en usynlig væske med en unik kode, som kun kan ses under UV-
lys og ikke kan fjernes igen. - Væskens kode er personlig og bliver derfor linket direkte til ejermanden, som er noteret
i et register. - For at forebygge tyveri mærkes værktøj, maskiner og andet udstyr, og der sættes
advarselsmærkater op, så tyven kan se, at byggepladsens værdier er mærket med
syntetisk DNA.
Kommentarer