Vorning

Tidligere forpagterpar på Fussingø kan fejre Krondiamantbryllup    

Parret Else og Carl Kirk Iversen kan som ægtefæller igennem 65 år i morgen fejre Krondiamantbryllup. I 30 år forpagtede de avlsgården ved Fussingø Slot samtidig med, at Carl drev flere gårde ved Vorning. Privatfoto

Else og Carl Kirk Iversen var i 30 år forpagterpar på avlsgården ved Fussingø Slot, hvor de var med til at udvikle gården til en moderne landbrug. Samtidig drev Carl Kirk Iversen også flere gårde i Vorning. I morgen 22. april kan parret fejre Krondiamantbryllup.

Else og Carl Kirk Iversen blev gift den 22. april 1955 og flyttede som nygifte ind på Fussingø Avlsgård ved Randers. Det er nu 65 år siden, så derfor kan de i morgen onsdag 22. april fejre Krondiamantbryllup.

Et langt og meningsfuldt liv i landbruget

Da det unge par i 1955 flyttede til Fussingø, gik de straks i gang med at få styr på den store gård.  Der var hverken køleskab, centralvarme eller vaskemaskiner på den gamle herregård. Arbejdshestene var endnu ikke skiftet ud med traktorer, men det unge par forstod at sætte skub i udviklingen. Engene blev også afvandet og avlen øget betydeligt. Husholdningen var stor, og snart kom der også tre børn til. De blev selvfølgelig passet hjemme ved mor, som man gjorde det på landet.

Carl Kirk Iversen var godt uddannet på Næsgaard på Falster, og Else Iversen var uddannet husholdningslærer på Ankerhus ved Sorø. Else underviste i mange år skolebørnene i husgerning i Bjerregrav og på Martha Skolen i Randers. Else træffer stadig på sine elever i Randers og omegn, som takker hende for stor inspiration og entusiastisk undervisning.

Gården som en stor arbejdsplads

En stor gård som Fussingø var dengang også en stor arbejdsplads med mange ansatte, faste folk, medhjælpere, elever, karle og piger, som både boede, arbejdede og spiste på gården.

Der var mere end nok at rive i. Carl havde ansvaret for det store landbrug, markarbejdet og en stor besætning af dyr, mens  Else var den øverste ansvarlige for at forsyne alle de mange mennesker på gården med mad, som ikke bare skulle serveres, men også dyrkes og tilberedes. Fussingø var stort set en selvforsynende enhed dengang, så der var nok at tage fat på.

Grøntsager blev dyrket i store mængder i gårdens urtehave, et kæmpe areal var udlagt til frugthave og forsynede gården og dens mange folk med æbler, blommer, pærer og jordbær. Høns og kyllinger blev opdrættet i hønsegården og mælken kunne hentes frisk hver morgen fra stalden med over 100 køer.

Der var årlig efterårsslagtning samt store vaskedage, hvor sengetøj og håndklæder kogte i kæmpekar, fyret op med brænde hentet i skoven. Og man kunne ikke bare bestille et brændetårn over internettet til levering ved døren dengang. Man måtte selv hugge og stable.

Samtidig med den store opgave det var at være forpagter på avlsgården i Fussingø drev Carl Kirk Iversen desuden flere gårde i og omkring Vorning.

Et langt og virksomt liv fortsatte på Henrikseje

Efter 30 år på Fussingø som forpagterpar, købte Else og Carl deres eget landbrug.

Valget faldt på Henrikseje nord for Randers, en gammel Birkedommergård opført i 1791. Her fortsatteparret et meget aktivt liv med landbrug og en stor omgangskreds af venner.

De store stuer på Henrikseje blev rammen om utallige festlige arrangementer og en stødt voksende familie, som nu tæller tre børn og tre svigerbørn, syv børnebørn og to oldebørn.

Pris for flot bevaringsarbejde

Henrikseje blev sat i stand, og Carl og Else modtog i 2007 diplom for engageret bevaringsarbejde af Foreningen for By og Landsskabskultur i Randers Kommune for deres indsats.

Henrikseje drives i dag af et parrets børnebørn, og Else og Carl Kirk Iversen flyttede i august 2019 til kollektivhuset i Randers, kort tid før Carl fyldte 90 år.

Krondiamantbrylluppet fejres med den nære familie i små hold uden for parrets hjem på Kollektivhuset i Randers.

Artiklen er indsendt af familen og redigeret af Randers Netavis.

Ægteparret Else og Carl Kirk Iversen ved brylluppet i Hornborg 1955. Privatfoto

Kommentarer