Bjerringbro

Terapi og Supervision med Lisbeth Høstgaard

Psykoterapeut, supervisor, cand polyt. og udviklingskonsulent Lisbeth Høstgaard Møller, indehaver af Høstgaard i Bjerringbro, har ikke mere travlt med terapi og supervision i julemåneden end normalt. Det kommer først til januar.

– Mange har en tendens til at falde ind i de vante familieroller, når de mødes i ferier og til højtider. Nogen har det fint med rollerne. Andre ikke. Og dem der har det dårligt med rollen, de besøger mig jo først når ferien er slut, forklarer Lisbeth, der bruger al sin arbejdstid på at hjælpe mennesker videre. Enten i deres privatliv eller i deres arbejdsliv.

Terapi er ikke bare terapi

Der findes ikke kasser, at putte folk ned i. Derfor tager Lisbeth altid udgangspunkt i det, der fylder i det menneske, hun samtaler med.

– Selvfølgelig kommer folk med akutte problemer i forbindelse med skilsmisse, arbejdsløshed, sorg, traumer eller andre livskriser. Andre vil bare gerne have ”ryddet op” i deres liv, fortæller hun og fortsætter, – de fleste kender godt, det at ”være sig selv”. Og det er sådan, vi allerhelst vil være – hele tiden. Men nu er det en gang sådan, at når vi møder andre mennesker, indgår i relationer, kan det ikke undgås, at vi påvirker hinanden og det sker, at vi bliver trigget og agerer på en måde, som vi ikke er helt så glade for. Det kan ”løbe af med os”, så vi kommer ”ud af os selv”. Det medfører nogen gange en adfærd, som vi egentlig ikke ønsker. Så kan det være en god idé, at få hjælp, så man kan komme hjem i sig selv, hvile i sig selv, så evt. indre uro og tvivl forsvinder og man kan stå inde for det man gør. Det kræver samtale, med en der ved, hvad samtale kan bruges til.

Fokus på mennesker der arbejder med mennesker

– Hvis udfordringerne har rod i det professionelle liv, det kan være i forhold til kolleger eller medarbejdere, så er det ikke terapi men supervision, jeg laver. Men det handler stadig om samtale.
Supervision er hjælp til mennesker, der arbejder professionelt med andre mennesker. Den problemstilling folk kommer med, er arbejdsrelateret. Det betyder, at jeg perspektiverer på deres person og deres professionelle rolle i forhold til deres arbejde. fortæller Lisbeth.

Supervision er mest kendt og brugt i sundheds- og undervisningsmiljøer, da det er tydeligt at en sygeplejerske eller underviser er i kontakt – og kan have udfordringer – med andre mennesker.

– De fleste af dem, der får supervision hos mig er ledere eller mellemledere. Faktisk mener jeg, at alle der har et arbejde, hvor der er kontakt med andre mennesker, især folk med ledelsesansvar, bør bruge supervision jævnligt. Oftest er det direktøren der benytter supervision. Men det burde mellemlederne og andre der har ansvar for medarbejdere også benytte. Alle har behov for at få hjælp til at vende dilemmaer af en udenforstående og en, der tør stille de kritiske spørgsmål. En der kan bruge svaret til at udvikle personen med. Og alt sammen i fortrolighed. Det er det, jeg kan hjælpe med. smiler Lisbeth afslutningsvis.

Hvis du vil vide mere om Høstgaard, terapi eller supervision, så besøg deres website www.hostgaard.dk

Kommentarer