Rødding

Sidste store Dahliafestival på Blomstergården

Dahliafestivalen på Blomstergården plejer at være et sandt tilløbsstykke. Her viser Villy Mougaard gæster rundt i det store parkanlæg. Arkivfoto

Lørdag den 28. og søndag den 29. august 2021 inviterer Blomstergårdens Venner til atter til Dahliafestival på Blomstergården ved Viborg. I år for sidste gang i sin nuværende form.

I over 25 år har Blomstergårdens Venner sidste weekend i august afholdt udstilling med Dahlia eller georginer, som de fleste kalder dem. I år er ingen undtagelse og blomsterelskere kan glæde sig til at besøge det 25.000 kvadratmeter store parkanlæg, hvor georginerne lige nu står i fuldt flor.

Der vil også være sat telte op, hvor der præsenteres mange forskellige sorter af georginer samt masser af eksempler på flotte dekorationer. På årets udstilling er der desuden mulighed for at bestille knolde til levering næste år, og nogle sorter kan kun bestilles i forbindelse med udstillingen.

Begge dage bliver der rundvisning klokken 11, 13 og 15, hvor Villy Mougaard, daglig leder på Blomstergården, vil vise rundt og fortælle om georginerne samt nogle af de andre spændende vækster, man passerer på turen. Der bliver også  tid til at få gode råd om pasning og pleje af sine georginer, og hvordan man undgår skadedyr i blomsterne, lover han.

Sidste store Dahliafestival

I parken er der udplantet mere end 2500 georginer forskellige steder mellem de mange spændende træer og buske, og hvis man vil opleve det, så skal man dukke op på Blomstergården i weekenden. Årets Dahliafestival bliver nemlig den sidste i denne række; i hvert fald i sin nuværende form, oplyser Villy Mougaard.

– På grund af alder, rentabilitet i håndpakning og sortering af næsten 700 sorter georginer samt ændringer i parkens drift, vil vi fra 2022 kun lave en weekend med temadage om georginer, fortæller han.

Konkret betyder ændringerne, at de 700 forskellige sorter reduceres til omkring 500, og flere steder i parken bliver geoginerne skiftet ud med frugttræer, og så droppes udstillingen helt.

– Vi slanker arrangementet, så der er mindre arbejde med det. Vi bliver jo heller ikke yngre, siger Villy Mougaard.

Helt naturligt

Gennem 35 år har Blomstergården drevet parken med hjælp fra naturen, når det gælder bekæmpelse  af svampesygdomme og skadedyr.

Nogle steder kan man se, hvordan en vild dansk orkidé har indfundet sig i blade og flis, der er under nedbrydning. Andre steder er der træstakke, risgærde og stammer til kant langs bede, som gemmested og føde til insekter. Der bruges planter som tiltrækker rovinsekter, som led i bekæmpelse af skadevoldende insekter. Balance i naturen er således et vigtigt  led til at få sunde og frodige planter.

Bekæmpelse af skadedyr foregår stort set kun med naturens hjælp; kun den invasive røde snegl  bliver fodret med sneglegift, når solsorte og pindsvin ikke kan følge med. Alt dette kommer Villy  Mougaard også ind på, når han viser rundt.

Hvis vejret er godt, bliver der sikkert også mulighed for at se en del af de sommerfugle, som har fundet sig tilrette i parkens omgivelser.

Dahlia er utroligt smukke i haven, men de frodige blomster er også meget velegnede til at lave flotte dekorationer. Foto: Blomstergården

Kommentarer