Så er soppefesten tilbage – og med fuld tryk på
Som så mange andre festlige og faste arrangementer rundt omkring har Sports- og Soppefesten i Hammershøj ligget i coronadvale siden 2019, hvor den traditionsrige byfest for hele egnen ellers kunne fejre 50 års jubilæum. Men nu har Soppekomiteen rystet støvet af sig og er klar til at diske op med mange af de gode traditioner, som har været savnet. Festlighederne starter allerede i dag søndag med indvielse og historisk byvandring i Vorning.
Af Gitte Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk
Soppefesten starter traditionen tro med, hvad der tidligere var en Soppemarch, men som de senere år har transformeret sig til byvandringer rundt omkring i lokalområderne. I år tager man udgangspunkti i Vorning, hvor arrangementet indleeds med indvielse af et nyetableret historisk anlæg på Vorning kirkegård.
– På en del af kirkegården i Vorning har der været ønske om at anlægge en ”mindegang” for de præster, som er gravlagte på kirkegården. Det er blandt andet denne gang, som indvies søndag 29. maj, forklarer sognepræst Anders Ellebæk Hansen.
Han vil også føre an og formidle historien ved den efterfølgende byvandring, der traditionen tro afsluttes med fællesspisning i forsamlingshuset.
Lokaldysten
Som noget helt nyt har Hammershøj i år tilmeldt sig den populære Lokaldysten, arrangeret af Viborg Kommune.
– Det glæder vi os helt vildt til, lyder det fra Lars Antonsen, der er formand for borgerforeningen, som står bag arrangementet i Hammershøj.
Lokaldysten handler kort og godt om at gå, cykle eller løbe en masse kilometer hjem. Den landsby, som er mest aktiv og tilbagelægger flest kilometer i forhold til indbyggertal vinder. Der er præmier til alle byer, der deltager, men vinderbyen får hovedpræmien på 7000 kroner.
– Det har vi nu ikke ambitioner om at nå i år, vi skal jo lige igang, siger Lars Antonsen, som dog har allieret sig med skolen og idrætsforeningen Trojka for at få mobiliseret så mange som muligt.
Motorcykeltræf
Tirsdag byder også på en nyhed i form af motocykeltræf.
– Vi har jo set, hvor mange motorcykler, de kan trække til Molfoørfesten, og det vil vi også gerne have til Hammershøj, fortæller formand for soppekomiteen, Dorthe Remmevad.
Så er der også masser af tilskuere, når Johnny Hansen fra Kandis går på scenen klokken 20.00.
Mormordag med dyt-båt-banko
For nogle år siden valgte man at genindføre det ellers hedengangne ’drive-in-banko’, og samtidig kom ‘mormor-konceptet’ til: På med rødternede duge og blomster på bordene og tilbud på hjemmelavede tarteletter. Det blev så stor en succes, at man løb tør for tarteletter. Men det sker ikke i år, lover Dorthe Remmevad.
– Nu har vi ikke haft Soppefest i flere år, så vi regner med at folk kommer i hobetal, når vi nu endelig er tilbage. Vi har doblet op på alting, så vi er sikre på, at der er nok af det hele, så vi løber ikke tør for noget som helst i år og slet ikke tarteletter, griner hun.
Italienske øl på menuen
Det er også blevet en god, fast tradition med ølsmagning torsdag, og i år står den på italiensk øl fra bryggeriet Baladin, som siden 1996 har været synonym med italiensk håndlavet øl, som med årene er vokset i popularitet mange steder i verden – og nu også i Danmark.
En lokal øl-entusiast vil stå for præsentationen af de forskellige øl, som deltagerne, kan glæde sig til. Har man ikke fået tilmeldt sig endnu kan det nås frem til tirsdag 31. maj.
Festlig fredag
Fredag bliver endnu en aften i traditionernes tegn. Her afvikles havetraktortræk, og så er der griseaften, som plejer at trække rigtigt mange borgere af huse.
Senere på aftenen kommer en DJ og lægger underlægningsmusikken til en hyggelig aften, som afsluttes med det store festfyrværkeri lige før midnat.
Den store festdag
Lørdag skal alle soppekonger- og dronninger på overarbejde. En lang dag starter tidligt om morgenen, hvor de kører rundt og besøger nabobyerne. Ved middagstid dukker de op ved friluftsbadet, hvor der umiddelbart efter er bydyst mellem Hammershøj, Vorning, Kvorning og Hvidding. Den kan de ‘gejstlige’ dog nøjes med at kigge på.
Herefter er det tid til det store optog fra Friluftsbadet igennem byen og ned til stadion. Som altid anført af Randers Pigegarde, som også giver et par numre der, inden den flotteste vogn skal kåres.
Det kan være, der er gået lidt rust i kreativiteten efter to års pause, så soppekomiteen opfordrer til, at man finder de gode ideer frem af skufferne til sjove og underholdende indslag til optoget.
Lørdagen byder på flere gode traditioner som veterantræf og kagebord, og så er det også denne dag, at en ny konge eller dronning skal kåres. I år er et historisk øjeblik, idet ingen tidligere ‘regent’ har båret titlen i hele tre år, og der er allerede spænding om, hvem den nuværede soppekonge, Lars Remmevad, har udpeget som sin efterfølger.
Der er også spænding om, hvor mange penge han har fået samlet ind, nu hvor han har haft længere tid til det end nogle af sine forgængere.
Lørdag byder også på Kæphesteturnering, og så kommer TV-kendte Niels Kjær og underholder på scenen.
Efter fællesspisning, hvor lasagne er på menuen, er aftenen er dedikeret til de unge mennesker fra 15 år og opefter. Der vil være forskellige aktiviteter i teltet, og en DJ sørger for at skabe den rette stemning.
Familiedag med pandekage centimeter maraton
Søndag er den store hyggedag for hele familien. Dagen starter med rundstykker og kaffe i teltet. Herefter er der gudstjeneste ved sognepræst Anders Ellebæk og med deltagelse af Hymniakoret.
Samtidig – uden for teltet – introduceres en nyhed for de mindste børn: Pandekage Centimeter Maraton med RasmusKlump, hvor de små skal ’løbe’ et maraton i centimeter med opbakning fra forældre og bedsteforældre og med selve Rasmus Klump som indpisker. Ved mål er der naturligvis pandekager til de seje børn, som også får en T-shirt for deres indsats.
Dagen byder også på det traditionsrige chokoladebord samt kræmmermarked, og så skal der ellers gøres klar til årets højdepunkt: Soppebal i teltet! Og her sker der noget nyt i år. Efter mere end 10 år er bandet Bogarts skiftet ud med Montanaband.
– Vi elsker traditionerne, men vi synes alligevel, vi godt kunne trænge til lidt fornyelse på musiksiden til soppeballet, fortæller Dorthe Remmevad, der bare glæder sig som et barn til jul efter tre års ’soppetørke’.
– Vi kan slet ikke vente med at komme igang, og jeg håber, at vi får rigtigt mange mennesker at se på festpladsen hele ugen. Det bliver så fedt, fastslår hun.
Kommentarer