Viborg By

Ramme- og etapeplan klar til godkendelse af Domkirkekvarteret

Rammeplanen for Domkirkekvarteret i Viborg ligger nu helt klar til godkendelse og vil blive præsenteret offentligt den 13. september. Arkivfoto

Vision Helhedsplan for Domkirkekvarteret i Viborg har som mål at etablere et kulturelt kraftcenter ved at samle områdets seværdigheder til én fælles attraktion på internationalt niveau.

En række forslag er blevet drøftet til godkendelse for både en ramme- og etapeplan for Domkirkekvarteret i Viborg. 

Blandt andet er der kommet forslag til den fremtidige trafikstruktur, hvor det foreslås at gode og sammenhængende opholdsrum vil blive etableret, samt at sikre gode rammer for fodgængernes færdsel på tværs af Domkirkekvarteret, ved at holde de centrale byrum delvis bilfri.

De primære veje i Domkirkekvarteret kan fortsat være Sct. Mogens Gade og Sct. Mathias Gade. Sct. Villads Stræde og Sct. Nicolaj Gade kan fungere som primær adgangsvej til et nyt parkeringshus ved VUC med 150-180 pladser, der kan dække hovedparten af det fremtidige parkeringsbehov.

Samtidig er den eksisterende parkering ved Stænderpladsen, Sct. Nicolaj Gade og Gråbrødre Kirke Stræde foreslået nedlagt, mens der kan bibeholdes et reduceret antal parkeringspladser på Gammeltorv. Yderligere kan der være midlertidigt flere parkeringspladser på Gammeltorv ved kirkelige handlinger. Den øvrige eksisterende parkering i Domkirkekvarteret kan opretholdes.

Forvaltningen har også udarbejdet et forslag til en etapeplan for udvikling af Domkirkekvarteret. Her indeholder forslaget en funktionsbeskrivelse for første etape, samt en finansieringsmodel med foreløbige økonomiske overslag.

Hensyn til fortiden

Man vil desuden tage hensyn til arkæologiske levn fra middelalderen og frem, som skal findes i betydeligt omfang under jorden i Domkirkekvarteret. Store terrænreguleringer i 1800- og 1900 tallet har dog fjernet mange kulturspor nord og nordvest for Domkirken, hen over Stænderpladsen, i Domkirkestrædes østlige ende og området øst for Hans Tausens minde. I området syd for Sct. Nikolaj Gade og i Hans Tausens Minde er alle jorddækkede ruiner omfattet af fortidsmindefredning, hvorfor jordarbejde her vil kræve dispensation fra Slots- og Kulturstyrelsen og tiltag i forbindelse med en omdannelse i givet fald vil skulle tilpasses, så de respekterer de jorddækkede ruiner.

Tidsplan

Rammeplanen for det kommende Domkirkekvarter i Viborg vil blive præsenteret offentligt i Multisalen på Rådhuset den 13. september klokken 19-21.

I løbet af efteråret vil der blive udarbejdet et forslag til fondsansøgning i samarbejde med ekstern konsulent på baggrund af rammeplanen. Forslag til fondsansøgningen forelægges efterfølgende til politisk godkendelse og det forventes herefter, at der afholdes en arkitektkonkurrence for Domkirkekvarterets byrum.

Målet er en realisering af Domkirkekvarteret til Reformationsjubilæet i 2026.

Se mere på www.domkirkekvarteret.dk.

Kommentarer