Politiet roser Viborgborgerne for at holde afstand
Midt- og Vestjyllands Politi roser borgerne i Viborg Kommune for at tage coronakrisen alvorligt og opfordrer i en pressemeddelelse fredag til vedholdenhed, så samfundet gradvist kan åbnes op efter påske, sådan som statsministeren forleden luftede det ved et pressemøde forleden.
“Vi ser et samfund, der respekterer de nye spilleregler”.
Så enkelt beskriver politiet med stor tilfredshed situationen i Viborg Kommune. Og sådan skulle det gerne fortsætte, i hvert fald hen over påsken, så man hurtigst muligt kan vende tilbage til en mere almindelig hverdag, lyder det.
Den netop tiltrådte politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi, Helle Kyndesen, opfordrer derfor viborgenserne til at finde andre måder at fejre påsken på, hvor mange ellers har tradition for at samle familien til påskefrokost. For virussen tager ikke hensyn til, at det snart er højtid, og det kan vi derfor heller ikke tillade os at gøre.
– Når vi ikke kan gøre det, vi plejer og gerne vil, kan vi i stedet udnytte, at vi har masser af skøn natur i vores del af landet. Mange af os trænger sikkert også til at få lidt frisk luft. Der er plads nok udenfor, så brug påskedagene på at tage på udflugt i det blå – men husk at holde afstand til hinanden og overholde reglerne om, at maksimalt 10 personer må være samlet. Det gælder også i køen ved iskiosken, siger hun i pressemeddelelsen.
Ingen sigtelser i Viborg Kommune
Midt- og Vestjyllands Politi modtager hver dag henvendelser om mulige overtrædelser af de forbud, der skal minimere smittespredningen af coronavirus.
– Henvendelserne kommer fra borgere, der er bekymrede for smittespredning, og politiet tager dem alvorligt, for der er en reel risiko for, at smitten vil sprede sig, hvis ikke vi holder afstand til hinanden, lyder det pressemeddelelsen.
I langt de fleste tilfælde har politiets undersøgelser ikke ført til en sag. Enten fordi det anmeldte forhold ikke var omfattet af forbuddene, eller fordi patruljen ved sin ankomst ikke kunne konstatere en overtrædelse. Kun i tre tilfælde har politiet fundet grundlag for at foretage sigtelse. Og i Viborg Kommune er det slet ikke sket.
Den 22. marts blev indehaveren af en bar i Herning og to gæster sigtet. Tre dage senere blev en frisør i Silkeborg sigtet. Og den 26. marts modtog ejeren af en restauration i Kjellerup en sigtelse.
Tryghedsskabende patruljer
Politiet opfordrer borgerne til at blive ved med at tage et fælles ansvar ved at ringe 114 med anmeldelser om overtrædelser af de forbud, der skal mindske smittespredningen. Derfor har politiet også sat ekstra patruljer på gaden til indsatsen mod coronavirus.
– Ud over vores normale beredskab har vi indsat ekstra tryghedsskabende patruljer, som hver dag kommer rundt i Viborg Kommune for at føre tilsyn med, at forbuddene bliver overholdt, og for at vejlede de borgere, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig. Dialogen er vores vigtigste redskab, men vi er selvfølgelig også klar til at hjælpe forståelsen lidt på vej med bødeblokken, siger Helle Kyndesen.
Og det er ikke kun i byområderne, politiet holder tilsyn, understreger hun.
– De tryghedsskabende patruljer, der sendes hver dag, kommer rundt i hele kommunen, så vi er også synlige i landdistrikterne.
Patruljerne lægger blandt andet vejen forbi byens typiske samlingspunkter – for eksempel torve, gågader, butikker, restaurationer, legepladser og parker. Og de er også klar til at sætte ind, hvis situationen begynder at udvikle sig i den forkerte retning.
Fortsætter Viborg Kommunes borgere som hidtil, bliver det dog ikke nødvendigt, lyder vurderingen.
– Det er netop den adfærd og fornuft, vi har set indtil nu, der skal bringe os i mål. Selv de små ting gør en forskel i det store billede. Det er borgernes fortjeneste, at vi nu kan tillade os at vise forsigtig optimisme. Håbet om, at vi gradvist kan genåbne samfundet i midten af april, skal gøre os standhaftige nu. Vi må for alt i verden ikke slække, for så kan alle vores anstrengelser være tabt, siger Helle Kyndesen.
Kommentarer