Debat og politik

Plejefamilier ønsker lovgivningen overholdt

Arkivfoto

Debatindlæg af Bente Nielsen lyngvej 8 8832 Skals.

Jeg har tidligere haft læserbrev i medierne, om hvor useriøst man risikerer at blive behandlet som plejefamilie. Nu har vi 2 børn fra en anden kommune hvor loven overholdes og samarbejde er en selvfølge.

På baggrund af vores og andres erfaringer med Viborg kommune er vi nu 5 plejefamilier der har haft foretræde for folketingets socialudvalg på Christiansborg. Vi har gjort opmærksom på hvor lemfældigt kommunen forvalter loven.

I loven står blandt andet at der skal være 2 børnesamtaler per år, hvilket ikke altid overholdes. Der skal foreligge en handleplan hos plejefamilien, så man kan se hvor fokus på udvikling skal være, hvilket ikke altid overholdes.

Barn og plejefamilie skal forud for hjemgivelse eller ændring i anbringelsessted høres og disse udtalelser skal tillægges passende vægt og indgå i den samlede beslutning. Dette sker i nogle tilfælde desværre ikke i Viborg kommune.

Der står i loven at man ikke bare kan flytte et anbragt barn, og nægte det samvær med sin primære familie gennem flere år, også kaldet ”clear cut”, dette praktiseres i Viborg kommune, (ved clear cut
forståes hjemgivelse eller ændring af anbringelsessted som foregår med timers varsel og uden nogen form for fortsat kontakt imellem barnet og plejefamilien).

Der er i Viborg kommune eksempler på hjemgivelse/ændring i anbringelsessted hvor børn der har været anbragt det meste af deres barndom pludselig med få timers varsel hjemgives, og hvor der ikke sikres kontakt med plejefamilien, dette er dybt traumatiserende for børnene og har uoverskuelige konsekvenser for deres fremtidige udvikling.

Vi har fremlagt forslag til Folketingets socialudvalg om at plejefamilier bliver part i anbringelsessagerne. Det er da besynderligt at den familie der har været primær omsorgsgiver i en
årrække ikke er part i sagen.

Det betyder blandt andet at når barnets sag skal i børne-unge udvalget eller Ankestyrelsen, så kan kommunen undlade at sende dokumenter med fra fagpersoner, og plejefamilien som ikke lige falder i ”god jord” hos familieafdelingen. Kort sagt fremsendes kun de sags-agter familieafdelingen ønsker fremsendt.

Børn og plejefamilier har derfor ingen retssikkerhed hvilket strider mod børnekonventionen og menneskerettigheder. Alt dette har vi forelagt Christiansborg. Vi har afleveret vores oplevelser på skrift.

Samme dag som vi havde foretræde for Folketingets socialudvalg, var der mail derfra, de var rystet over det de hørte og bad os uddybe særligt med fokus på clear cut. Folketingets socialudvalg har nu bedt socialministeren om at sætte fokus på hvor tit lovgivningen ikke overholdes, og hvor ofte man anvender clear cut.

Vi er mange der er glade for at der kommer fokus på dette, og håber det i fremtiden vil gavne både
anbragte børn og plejefamilier.

Kommentarer