Planlægningen af Energipark Tjele er i gang – onsdag er der borgermøde
På byrådsmødet 14. december sidste år besluttede Viborg Byråd at begynde planlægningen for en energipark ved Tjele. Imorgen onsdag 8. februar klokken 17.00 har man inviteret til borgermøde i Tjelecenteret om planlægningen af den nye energipark.
Viborg Byråd begynder nu planlægningen af en energipark ved Tjele, som BioCirc Group Aps ønsker at etablere.
Virksomheden ansøgte 9. september sidste år Viborg Kommune om igangsætning af planlægning og miljøkonsekvensvurdering af projektet ’Viborg Go Green’. Det drejer sig om etablering af ’energiøer’ bestående af solcelleanlæg, vindmøller, biogasanlæg, græsprotein anlæg, elektrolyseanlæg, anlæg til produktion af grønt brændstof, som for eksempel metanol, samt pyrolyseanlæg, der nyttiggør afgasset gylle fra biogasanlægget.
Anlæggene placeres i tre separate områder:
- Vindmøller, solcelle- og produktionsanlæg syd for Tjele Langsø
- Solcelleanlæg og vindmøller øst for Tjele Langsø
- Solcelleanlæg sydøst for Kvorning.
Områderne er i dag ubebygget dyrket jord, som anvendes til landbrug og skovbrug.
Ansøgningen omfatter følgende delprojekter
- Solcelleanlæg til elproduktion
- Vindmøller til elprodukion
- Biogasanlæg med tilhørende tryksterilisering til produktion af biogas
- Anlæg til produktion af brint (elektrolyse)
- Anlæg til produktion af eMetanol (katalyse)
- Anlæg til nyttiggørelse af afgasset biomasserest fra biogasanlægget (pyrolyse)
- Halmvoks og græsproteinfabrik
- Højspændingsstation
Der etableres solceller inden for et samlet areal på cirka 700 hektar. Solcellerne etableres enten med faste stativer eller bevægelige paneler (trackere), og solpanelernes højde er maksimalt fire meter.
Der opstilles 18 vindmøller med en totalhøjde på op til cirka 185 meter. Møllerne placeres i to grupper med to vindmøller i et område øst for Tjele Langsø og 13 vindmøller i et område syd for Tjele Langsø.
Produktionsanlæggene i ovenstående punkt 3-8 (kaldet energiklyngen) placeres i området syd for Tjele Langsø på et 40 hektar areal nord for gården på Vingevej 68.
Biogasanlægget forventes at modtage op til 1,1 million tons om året og til et anlæg af den størrelse kan der forventes 85-90 lastbiler pr. døgn. For de øvrige anlæg i energiklyngen anslås det, at der bliver yderligere 20 lastbiltransporter pr. døgn.
Særlige hensyn
En del af områderne, herunder energiklyngen, ligger i et område med særlige drikkevandsinteresser. I forbindelse med planlægningen skal der udarbejdes en supplerende grundvandsredegørelse.
Desuden ligger områderne i nærheden af følgende Natura 2000-områder:
- fuglebeskyttelsesområde F16 (Tjele Langsø)
- habitatområde H33 (Tjele Langsø og Vinge Møllebæk)
- habitatområde H30 (bl.a. Skals Ådal)
Der skal foretages en nærmere konsekvensvurdering af projekternes og planforslagenes virkninger på Natura 2000-områderne under hensyn til bevaringsmålsætningen for de pågældende områder.
Ifølge projektbeskrivelsen er BioCirc Group bekendt med Planklagenævnets afgørelse fra 25. juni 2021 vedrørende et tidligere plangrundlag for vindmølleopsætning i området. Afgørelsen tilsidesatte dette plangrundlag og fokuserede navnlig på den mulige påvirkning af tajgasædgåsen. BioCirc Group respekterer i sagens natur nævnets afgørelse og vil som led i sin projektudvikling have fokus på de forhold, hvor der tilbage i 2020/2021 ikke var tilvejebragt et fornødent grundlag ved vedtagelsen af det nu tilsidesatte plangrundlag.
Ideer efterlyses
I den forbindelse opfordres alle interesserede til at komme med ideer og forslag til planlægningen samt til hvilke miljøforhold, der er vigtige at undersøge i forbindelse med de miljøkonsekvensrapporter, som skal udarbejdes.
Alle forslag og ideer skal være fremme senest den 31. marts.
Borgermøde i morgen onsdag
Projeket er omstændigt og optager mange borgere i de berørte områder – særligt syd for Tjele Langsø, hvor et vindmølleprojekt for år tilbage satte sindene i kog. Og som endte med, at Planklagenævnet på baggrund af indsigelser fra blandt andre Dansk Ornitologisk Forening satte en stopper for opførelsen af otte havvindmøller på Vinge Hede.
Meningerne om de nye planer er mange, og bekymringerne er også kommet til udtryk i mange læserbreve i medierne
I morgen onsdag inviterer kommunen til et borgermøde, hvor der både vil være oplæg fra, men også mulighed for at snakke med repræsentanter fra Viborg Kommune, BioCirc og Miljøstyrelsen.
Mødet holdes i Tjelecenteret i Ørum klokken 17 til 19, hvor alle er velkomne.
Kommentarer