Kultur

På sporet af Vestjyllands glemte herregårde

Helt op til slutningen af 1700-tallet var der rigtig mange herregårde i Vestjylland. Besøg seks af dem på turen 11-12. maj arrangeret i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Fremsendt foto

De vestjyske herregårde gemmer på mange spændende historier og har haft stor betydning for landsdelen. Nu er der mulighed for at få nærmere kig på seks af dem, på en to-dages tur arrangeret i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Dansk Center for Herregårdsforskning inviterer sammen med en række vestjyske museer på en todages bustur til landsdelens kendte og mindre kendte herregårde 11.-12. maj.

Det er de færreste der forbinder Vestjyllands flade og vindblæste landskab med herregårde. Ikke desto mindre byder landsdelen på adskillige små og større herregårde, der ligger spredt i landskabet. Helt op til slutningen af 1700-tallet var der endda rigtig mange herregårde i Vestjylland.

– De vestjyske herregårde kan fortælle en anderledes og fascinerende historie om adelens store indflydelse i Vestjylland. Kendte adelsslægter som Podebusk, Gyldenstierne og Sehested havde alle sæde på vestjyske herregårde frem til 1600-tallet, fortæller ph.d. Mikael Frausing fra Dansk Center for Herregårdsforskning, som er guide på busturen.

– De ældste bygninger stammer tilbage fra denne tid. Senere rykkede købmænd og andre borgerlige familier ind på herregårdene, som dog vedblev at være repræsentanter for de nyeste europæiske strømninger i landsdelen. Herregårdsejernes international forbindelser til England, Holland og Tyskland bragte de nyeste impulser indenfor kunst, kultur og arkitektur til landsdelen, forklarer Mikael Frausing.

Forvandlet til “bondegårdsland”

Omkring år 1800 led mange vestjyske herregårde imidlertid en hård skæbne, og Vestjylland oplevede temmelig pludseligt at blive forvandlet til bondegårdsland. De såkaldte “godsspekulanter” nedlagde herregårdene, der ophørte med at eksistere som store godser. Kun enkelte store herregårde overlevede op i 1800-tallet, blandt dem var Ausumgaard syd for Struer, som er en af de herregårde, der besøges på den vestjyske herregårdstur.

Turen forløber over to dage, hvor deltagerne skal på besøg på herregården Hindsels, Ausumgaard, Nørre Vosborg, Kabbel Hovedgård, Nørlem Kirke, Rystensteen og Brejninggaard.

– Vi har udvalgt seks af de mest spændende herregårde i Vestjylland med en historie, der spænder over 800 år fra middelalderen og frem til 2017. Herregårdenes kulturarv bliver præsenteret af ejerne selv og af fagfolk fra vestjyske museer og Dansk Center for Herregårdsforskning, siger Mikael Frausing.

Selskabet overnatter på Nørre Vosborg.

Den vestjyske herregårdstur er blevet til i samarbejde mellem Holstebro Museum, Lemvig Museum, Ringkøbing-Skjern Museum, Struer Kommune og Dansk Center for Herregårdsforskning. Den arrangeres som del af projektet Herregårdene – en europæisk historie, der er del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

 

For yderligere information kontakt Søren Broberg Knudsen sbk@gammelestrup.dk eller telefon 8795 0709.

Kommentarer