Nytorv gemmer på en spændende historie
Gratis foredrag i morgen: Udgravningerne i forbindelse med renoveringen af Nytorv har genereret spændende ny viden om pladsens historie.
Når viborgenserne passerer Nytorv i dag, er det svært at forestille sig, at stedet for mere end 500 år siden var en kirke med tilhørende kirkegård. Faktisk har pladsen igennem århundreder skiftet karakter fra at være kirke og kirkegård til at være kongehyldningsplads og torv i byens hjerte. Alt det ved vi fra undersøgelser af både skriftlige kilder og de nyeste udgravninger under Nytorv.
Den spændende historie om byens udvikling fortælles, når Viborg Museum inviterer til foredrag i morgen onsdag den 29. marts i foredragssalen på Hjultorvet. Her fortæller museumsinspektør Lars Agersnap Larsen om udgravningerne af den middelalderlige Sct. Hans Kirke og kirkegård, der fandt sted i forbindelse med renoveringen af Nytorv i 2015 og 2016
Interessant fund ændrer historiefortællingen
Omkring 10 arkæologer arbejdede i perioden med de planlagte arkæologiske undersøgelser af Sct. Hans Kirke og Kirkegård. Udgravningen afdækkede blandet andet næsten 650 begravelser og fundamenterne til den fredede romanske kirke ved den nordligste side af torvet. Kirken var tilføjet et tårn mod vest og den havde hvælv i skib og kor. Undersøgelserne de seneste to år har dokumentet en ganske anden grundplan end den tvivlsomme kirkebygning, som murermester Gullev tegnede i 1886 på basis af sine iagttagelser ved renoveringen af torvet i 1832.
Kongehyldningsplads på torvet
Kirken blev nedlagt i 1529. I 1584 havde man brug for mere plads, da den syvårige prins Christian – den senere så berømte Kong Christian den 4. – skulle hyldes. Pladsen blev omdannet til torv i 1584 forud for hyldningen af prinsen.
Reformationens vugge
Sct. Hans Kirke og Viborg var et hovedcenter for reformationen i Danmark. Det var netop i denne kirke, at reformationens førstemand Hans Tausen så tidligt som i 1526 holdt sine lutherske prædikener for en stadigt voksende tilhørerskare af viborgensere. Skaren voksede og resulterede året efter i pladsmangel, der tvang dem ud på kirkegården og senere ind i gråbrødrenes kirke. Netop i 2017 markeres det, at det er 500 år siden Martin Luther hamrede 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg – en begivenhed der blev startskuddet til reformationen.
Dato: Onsdag den 29. marts
Tid: Kl. 19.00-21.00
Sted: Viborg Museum, Hjultorvet, foredragssalen
Entré: Gratis
Kommentarer