Samfund

Ni ud af ti viborgensere får ikke nok grønt – bakterier kan være løsningen

Talrige kampagner har gennem årene gjort danskerne opmærksomme på Fødevarestyrelsens anbefalinger om at spise 600 gram frugt og grønt hver dag blandt andet på grund af de mange gode fibre i især grønne grøntsager.

Tal fra den nationale sundhedsprofil viser dog, at 92 procent af borgerne i Viborg Kommune ikke lever op til disse anbefalinger, og det er en skam, da frugt og grøntsager er med til at give et sundt tarmsystem, der opbygger immunforsvaret, fortæller læge og forfatter Søs Wollesen:

– Mavesækken og tarmene er vores største immunorgan, og op til 80 procent af immunforsvarets bakterier findes faktisk i vores tarmsystem, så det er vigtigt at holde maven i gang med grov mad og fibre. Gennem hele livet kan vi påvirke tarmene med vores kost og vaner. Alt det, vi spiser og gør, har en effekt på vores tarmbakterier, forklarer Søs Wollesen.

Honning hjælper tarmene

Kniber det med de grønne enheder, kan et andet af naturens egne næringsstoffer være løsningen, nemlig præparater med honning. De levende bakteriestammer i honning er nemlig essentielle for opretholdelsen af et aktivt immunforsvar gennem en sund tarmkultur.

Med udgangspunkt i biavl har et stort studie fra HEPA-universitetet i Geneve undersøgt bakteriekulturerne i bi-produkter fra nationalparken Mercantour i de franske maritime alper. Her lever bierne i nogle af de mest øde områder i Europa, næsten upåvirket af den menneskelige civilisation, og ifølge country manager for New Nordic, Lena Bergman, har det en reel betydning for den færdige honning.

– Honning er ikke bare en gul, klæbrig og velduftende masse. Den er faktisk levende. Mere præcist lever der bakterier i honningen, som har nogle rigtig gode egenskaber for vores tarmkultur. Hvis vi via avanceret genteknologi kan overføre disse godartede, levende bakterier til vores tarme, kan vi sikre en bedre tarmkultur, fordøjelse og modstandsdygtighed over for fremmede bakterier fra eksempelvis udenlandsk mad og vand, siger Lena Bergman.

Et helt økosystem i dine tarme

Netop New Nordic har de senere år samarbejdet med HEPA-universitetet i forsøget på at overføre de helt særlige bakteriekulturer fra biernes økosamfund til det menneskelige tarmsystem. Det har udmøntet sig i produktet Wild Biotic, som blandt andet består af honning, blomsterpollen og honningdug-honning og indeholder 100 forskellige bakteriestammer og syv milliarder levende mælkesyrebakterier. En kombination, Søs Wollesen ser som første skridt mod en sund mave og derfor et styrket immunforsvar.

– Når maven ikke fungerer optimalt, oplever mange, at resten af kroppen er ude af balance. Men selv hvis du ikke får nok frugt og grønt kan du nemt hjælpe dit mave-tarmsystem på ret kurs ved at supplere din kost med netop mælkesyrebakterier og sunde bakteriestammer. Lyt til kroppens signaler, og reager på dem, siger fra Søs Wollesen.

Kommentarer