Debat og politik

Modernisering af vandløbsloven i 2018

Debatindlæg af MF Kristian Pihl Lorentzen, Vandløbsordfører for Venstre.

Den nugældende vandløbslov blev vedtaget i 1983. Dette betyder, at loven slet ikke tager højde for en stor udvikling i klimaet med hyppigere monsterregn, ligesom vedligeholdelsen af mange vandløb ikke har været tilstrækkelig i forhold til de vandmængder, der må og skal ledes ud i havet.

Vores vandløbslov er ikke længere tidssvarende. Vi oplever oftere og oftere, at vandløb går over deres bredder, samt at kældre, haver og marker bliver oversvømmede med deraf følgende store økonomiske tab. Der sker billedligt talt en snigende forsumpning af mange ådale, hvor naturen skifter karakter til det værre.

Eksempelvis lider mange flotte træer i ådalene en grum druknedød, ligesom store rekreative værdier går tabt ved at lystfiskere, turister og andre dårligt kan komme ned til åens bred uden af være iført store gummistøvler. Ikke mindst her i Viborg Kommune opleves store problemer ved vandløbene en række steder. Der er brug for handling og nye virkemidler.

Jeg har sammen med gode kræfter lokalt og på landsplan i mange år kæmpet for en revideret vandløbslov. Som Venstres vandløbsordfører og medlem af Miljø- og Fødevareudvalget glæder jeg mig derfor over, at Folketinget i løbet af 2018 skal behandle en ny vandløbslov. Med den reviderede vandløbslov vil vi sikre, at kommunerne fortsætter arbejdet med at udarbejde helhedsplaner for vandløb på tværs af kommunegrænserne, således problemerne ikke blot flyttes fra et sted til et andet.

Ligeledes bliver fastlæggelse og måling af vandføringsevnen et helt centralt element i fremtidens vandløbsregulativer, så vi undgår oversvømmelser og forsumpning ved hjælp af en bred vifte af virkemidler – fra planlagte vådområder med kompensation til lodsejerne til intelligent grødeskæring, etablering af dobbeltprofil og oprensning af aflejringer. Desuden er der lagt op til et tiltrængt serviceeftersyn af kategorisering af vandløbene, ligesom lovens formålsbestemmelse også vil omfatte klimatilpasning.

Jeg vil gerne takke formanden Henrik Høegh og medlemmerne af et ekspertudvalg, der i løbet af 2017 har lavet et flot stykke lovforberedende arbejde, der tager afsæt i en balanceret og sammenhængende varetagelse af hensynene til afvanding, miljø- og natur samt klimatilpasning. Disse vigtige hensyn kan sagtens gå hånd i hånd i en ny lov – med det overordnede mål for øje, at vi undgår evindelige oversvømmelser og snigende forsumpning af vores landskab.

Kommentarer