Tjele

Marie Grubbe vender hjem til Tjele

Marie Bendix i den store rolle som Marie Grubbe. Pressefoto (beskåret): Emil Monty Freddie

En over trehundrede år gammel historie genoplives bag Tjele Gods’ tykke mure til december, når riddersalen lægger den autentiske scene til en ny forestilling om Marie Grubbe.

Tjele Gods danner atter rammen om dramatiske begivenheder, når Marie Grubbe for en stund vender tilbage til sit fædrene gods. Det gør hun i skikkelse af skuespiller Camilla Bendix, som genopliver den dramatiske historie, om den unge adelsfrøken, der voksede op på samfundets top, men døde ensom og forarmet, fordi hun valgte at følge kærligheden og sine drifter. I år er det netop 300 år siden, hvis de historiske referencer taler sandt.

Viborg-dramatiker

Det er dramatiker Amalie Olesen, der kommer fra Viborg, som i samarbejde med instruktøren Anna Schulin-Zeuthen har skrevet og iscenesat en forestilling med titlen, ‘Marie Grubbe – den hjemvendte’.

Forestillingen er en monolog, hvor dramatikeren udfordrer den gængse opfattelse af Marie Grubbe som helt og aldeles kompromisløs i sine valg og fravalg.

Marie Grubbe var født til et liv på samfundets top som adelsfrøken på Tjele Gods og siden som hustru til en kongesøn. Men hun insisterede på at følge kærligheden og udleve sin seksualitet, og hun satte sin sociale status over styr, da hun skandaliseret og arveløs forlod Tjele gods og de trygge rammer sammen med sin elskede, kusken Søren. Angiveligt uden nogensinde at fortryde det en eneste gang.

Heltinde eller offer?

Netop den påstand stiller Amalie Olesen og Anna Schulin-Zeuthen spørgsmål ved i deres forestilling, hvor Marie både oplever tvivl, savn og hjemlængsel. I præsentationen af deres projekt forklarer de, at ambitionen da heller ikke er at gengive den historiske fortælling korrekt, men i stedet at lade Marie Grubbe fortælle en historie, de mener, samtiden har brug for: ”Vi ønsker at give hende lov til ikke at være en helt. Vi ønsker at arbejde med en Grubbe, der får lov til også at angre de valg, der gav hende friheden. Den stærke kvinde, der kæmper for retten til at være sig selv, vil altid være interessant. Men vi vil komme et lag dybere ned og arbejde med dette scenarie: Hvad nu, hvis det ikke udelukkende bragte hende lykke at være blevet frigjort?” skriver de.

Musikalsk ledsagelse

Camilla Bendix får under monologen musikalsk ledsagelse af cellisten Johanne Andersson, der spiller uddrag af J.S. Bachs cellosymfonier,  komponeret i tiden omkring Marie Grubbes død.

Forestillingen opføres 7., 9., 14., 15. og 16. december på det julepyntede Tjele Gods. Fredage er det klokken 19.30 og lørdage samt søndage klokken 16.00.

Man kan læse mere og bestille billetter på forestillingens hjemmeside mariegrubbe.dk

Kommunal støtte

A.P. Møller Fonden og Knud Højgaards fond er hovedsponsorer på forestillingen, som har et budget på 230.000 kroner.

Viborg Kommune har ydet tilskud på i alt 50.000 kroner, hvoraf de 25.000 er disponeret fra indsatsområdet til ”Kultur i hele kommunen”, mens yderligere 25.000 finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets dispositionssum.

Kommentarer