Debat og politik

Manglende undersøgelser og manglende svar vedr. Energipark Tjele

Fra tidligere borgermøde om Energipark Tjele. Direktør Bertel Maigaard (billedet) var ikke tilstede ved mødet 19. juni. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Debatindlæg af Søren Pagter, Vibevej 24, Ørum, 8830 Tjele.

Den 19. juni 2025 afholdtes der i Tjelecentret et borgermøde vedr. Energipark Tjele. Ved mødet deltog to repræsentanter fra Biocirc (BC), Eva Pinnerup og Kurt Mosgaard fra Viborg Byråd samt mange berørte lodsejere og andre lokale interesserede.

Medarbejderne fra BC gennemgik planerne for etablering af Energiparken, og meddelte, at publikum undervejs løbende kunne stille spørgsmål. Ret hurtigt haglede spørgsmålene ned over medarbejderne. Mange spørgsmål blev besvaret, men mange kunne der umiddelbart ikke svares på, og det bemærkedes, at BS´s medarbejdere i den forbindelse tog notater.

Bl.a. kan nævnes:

Mængden af Epoxy der over en 10-årig periode afvaskes fra møllevingerne og falder til jorden. BC er bekendt med denne afvaskning. BC kunne oplyse et tal, og at det nedsivede, men ikke hvad konsekvensen heraf ville blive. Det er jo almindelig kendt, at møllevinger når de nedtages, har tabt betydelig i vægt i forhold til vægten ved opsætningen.

En planlagt udvidet venstresvingsbane på Hobro Landevej og udvidelse af Vingevej ændrer jo ikke ved, at ca. 60 transporter i timen af 30- 40 tons tung lastbil max. har 2 min til aflæsning, når transporten når frem. Det er utopi at tro, at det ikke skaber kødannelse på Vingevej. BC oplyste, at deres rådgiver har regnet på transporten, og at disse tiltag skulle være tilstrækkeligt. – Man får fornemmelse af fastlagt facit.

I dagtimerne er der en væsentlig øget trafik af 30 – 40 ton tunge lastbiler primært på Hobro Landevej gennem landsbyerne Foulum, Formyre, Nr. Vinge og Viborg Landevej gennem Sdr. Onsild. 

Foulum og Sdr. Onsild er lokalplanlagte landsbyer, med boligområder som gennemskæres af henholdsvis Hobro Landevej og Viborg Landevej. I lokalplanlagte boligområder er der støjgrænser for ekstern støj mod boligerne. Jeg er vel vidende, at trafikstøj drukner denne støjgrænse, men med en væsentlig forøgelse af transporter i dagtimerne vil alt andet lige blive en belastning ud over hvad man må forvente for de berørte beboere, da støjbelastningen i dagtimerne stort set bliver permanent. Endelig vil denne voksende og stort set permanents tunge trafik i dagtimerne kunne medføre vibrationer i boliger, og dermed revnedannelser. Nogle steder i landsbyerne ligger eksisterende boliger helt ud til kørebanen.

Konsekvenserne heraf er ikke belyst!

Endelig hvis og når disse gener opstår, hvorledes er de berørte borgere herefter stillet – værditab, erstatninger ol.

Heller ikke belyst!

Som et lille kuriosum kan oplyses, at Vingevej i Ørum er spærret for tung trafik, hvilket skete i midten af 1970-erne, hvor der dagligt fra Ørum ad Vingevej kørte 10 til 20 stk. ca. 10 tons tunge lastbiler med græs til den daværende græspillefabrik Shell Farm (i dag DLG-fabrikken). Disse små transporter medførte vibrationer, som kunne spores på målinger i de ud til vejen værende boliger, og følgen var revnedannelser, hvorfor Vingevej blev lukket for tung trafik.

Alle berørte borgere er af BC stillet et årlig erstatnings-/godtgørelsesbeløb i udsigt. Det kunne være rart at vide, hvorledes disse borgere er stillet, hvis BC af én eller anden årsag ikke kan skaffe midlerne. Her kunne en bankgaranti være et rimeligt krav, men den sikring er ikke givet.

Det er BC´s rådgivere og ikke kommunen, som bl.a. ved trafikale forhold har sat undersøgelserne i værk. På de svar man gav, kunne man få det indtryk, at facit var givet forud.

Eva Pinnerup oplyste på mødet, at det af hensyn til borgerne var nødvendigt med en hurtig beslutning, og eventuelle løse ender måtte løses hen af vejen. Jeg finder denne udtalelse arrogant over for alle de borgere, som på en eller anden måde permanent berøres i værdier og hverdag. I som lokalpolitikere må da have til opdrag at sikre alle kommunens borgere bedst muligt.

Kære Eva Pinnerup og I andre ja-sigere i Byrådet, det er ikke et lille ”Ishus”, som skal opstilles, men noget som er meget, meget større, og noget som i den grad i al fremtid vil påvirke omegnen og lokalbefolkningen. Jeg er sikker på, at alle berørte borgere hellere vil kende konsekvenserne af ubesvarede spørgsmål, bl.a. ovennævnte, end en hurtig beslutning og ser gerne, at den endelige politiske beslutning udsættes til den kommende valgperiode og derved give mulighed for at komme i dybden med alle uafklarede forhold.

Man får det indtryk, med det hastværk kommunen har, at man af en eller anden årsag har stillet BC en hurtig vedtagelse i udsigt i nuværende valgperiode end det hensyn, I bør tage til jeres borgere. I som lokale politikere burde som første valg gå borgernes ærinde og sikre, at alle ubekendte er oplyst.

I så stort projekt og med så stor indvirkning på et stort lokalområde kunne man gøre som ved skolelukninger, hvor beslutning skal ske over to valgperioder.

 

Kommentarer