Nu må arbejdsskadede vente endnu længere
Læserbrev af Karin Østerby – Afdelingsformand for HK MidtVest
Ventetiden på at få anerkendt en arbejdsskade er blevet endnu længere. Arbejdsskadede må nu vente i op til 28 måneder på at få anerkendt en arbejdsskade. Det er al for lang tid, og der må ses på, hvordan sagsbehandlingstiden kan nedbringes.
Hvis skulderen bliver slidt op af arbejdet med computermus eller ved kassen i supermarkedet, kan der være lang vej til erstatning.
Når en borger får anerkendt mén og tab af erhvervsevne efter en arbejdsulykke, går der i gennemsnit 28 måneder, før vedkommende får svar.
Det viser nye tal for 2016 fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), den tidligere Arbejdsskadestyrelse. Dermed er den i forvejen stærkt kritiserede ventetid på afgørelser blevet endnu længere.
I 2015 tog det i gennemsnit 26 måneder at behandle samme type sager.
Medregner man alle typer af sager om arbejdsskader – også dem der ikke fører til erstatning – lyder den gennemsnitlige ventetid i 2016 på ni måneder. Det er én måned mere end i 2015.
Da Regeringen som en del af målsætningen om at udflytte statslige arbejdspladser oprettede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, AES, var håbet ellers, at ventetiden kunne nedbringes.
I Arbejdsskadestyrelsen, der tidligere tog sig af afgørelser i arbejdsskadesager, havde sagerne hobet sig op. Der blev i 2014 fundet en høj fejlprocent i styrelsens afgørelser, og der blev derfor indført kvalitetssikring, der krævede flere skridt i den enkelte sag. Det førte til, at sagsbehandlingstiden steg. Samme år blev et nyt skandaleramt it-system, som havde kostet 163 millioner kroner at udvikle, endegyldigt droppet. Og mere end 100 ansatte har taget afsked med arbejdspladsen, efter det i oktober 2015 stod klart, at den var omfattet af regeringens planer om udflytning.
Nu vurderer bestyrelsesformand for AES, Cristina Lage, over for dagbladet Politiken, at man først i 2019 eller 2020 vil være tilbage der, ”hvor vi kan være bekendt at være som institution i samfundet”. Hun mener, at en sag højst bør tage 12 måneder at afslutte.
I HK MidtVest har vi flere medlemmer med sager om tabt erhvervsevne, der venter på at blive behandlet. Ved udgangen af 2016 var der alt i alt 46 igangværende sager om arbejdsskader i HK MidtVest.
Det er simpelthen ikke godt nok, at vi skal frem til 2019 eller 2020, før der er tålelige forhold. Og hvad er tålelige forhold. At skulle vente 12 måneder på en afgørelse er stadig urimelig lang tid.
Det er ofte betydelige beløb, arbejdsskadesager drejer sig om, og erstatningen har stor betydning for den enkeltes økonomi. Den træder jo i stedet for den indtægt, man skulle have haft i sit arbejdsliv, hvis man ikke var blevet ramt af en arbejdsskade.
Ventetiden rammer på flere fronter. Det er et problem at vente, hvis man mangler pengene til at betale sin husleje eller udgifter til medicin. Og det er et problem at vente, hvis man ikke kan komme videre med sit liv, før man har fået en afgørelse på sin sag.
Jeg har noteret mig, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har givet udtryk for, at han ikke er tilfreds med de nuværende sagsbehandlingstider eller udsigten til, at der går år, før det bliver bedre.
Beskæftigelsesministeren har bebudet en større gennemgang af arbejdsskadeområdet, og jeg kan kun sige, at jeg finder gennemgangen tiltrængt. Og jeg håber, at der snarligt bliver taget initiativ til, at sagsbehandlingstiderne bliver bragt ned på et niveau, de arbejdsskadede kan være tjent med.
Kommentarer