Lars Løkke lagde vejen forbi Viborg
I dag mandag – dagen før kommunalvalget – har Lars Løkke Rasmussen været på en sidste jysk rundtur for at bakke lokale spidskandidater op. Kort før middag trillede ministerbilen op foran The Animation Workshop, hvor Venstres borgmesterkandidat, Ulrik Wilbek ventede.
Statsministeren blev modtaget af en mindre delegation bestående af foruden Ulrik Wilbek og et par andre lokale Venstre, rektor på animationsskolen, Morten Thorning, og Harald Mikkelsen, der er direktør for VIA University College – samt en flok femteklasses elever fra Vestervang Skoles autismeafdeling.
Eleverne havde været på en rundvisning på skolen sammen med Ulrik Wilbek og skulle lige nå at hilse på statsministeren, inden de skulle tilbage til skolen.
Elevernes visitkort
Lars Løkke Rasmussen og Ulrik Wilbek fik en hurtig rundvisning på skolen, og første stop var hos en klasse, der arbejdede med digitale spil. De forklarede gæsterne om den omfattende arbejdsproces fra de første håndtegne skitser til 3D-modellering og animation.
– Hvad for noget software bruger I?, ville statsministeren vide.
Det er tilsyneladende så omfattende, at eleverne bruger de første 2 år af den 3-årige bachelor på at lære at bruge det.
– På tredie år lærer vi at få det hele til at spille sammen, fortæller eleven og forklarer, at hver elev undervejs finder ud af, hvor man er dygtig til, og hvad man gerne vil arbejde videre med.
– Vi prøver at sætte en produktion op, så alle får mest muligt ud af det rent fagligt, siger han.
Morten Thorning supplerer:
– Den produktion, de laver her, det er deres visitkort ud i branchen.
Struktur på kaos
Efter spil gik turen videre til film-gruppen, og her hørte Lars Løkke med følge blandt andet om arbejdsfordelingen på et filmprojekt.
– Jeg er instruktør på filmen, og Maja her er Artdirector og styrer stilen. Så er der en masse designere, der arbejder på de forskellige elementer, vi har nogle der arbejder med 3D, og så har vi også ‘story boarders’, der skitserer historien, vi går i gang med 3D og animation, fortæller Tue Sanggaard.
Det tager hele skoleåret at lave film en animationsfilm på fem minutter, men der er meget læring i den proces, forklarer Morten Thorning:
– Det handler om, at eleverne skal få en fælles mission med filmen og få struktur på det kaos, der er i den kreative proces, så når de går i gang med at eksekvere den efter nytår, så er alle enige om, hvad de laver.
En del af læringen er også at få fordelt rollerne, så alle kan se deres ambitioner bliver indfriet, tilføjer han.
En forretning
Uddannelsen er da også meget populær overalt i verden. Hvert år søger omkring 500 unge, hvoraf 50 optages. Derfor er der heller ikke noget frafald.
Elverne undervises af fagfolk og eksperter fra hele verden, som ‘castes’ til specifikke fag eller temaer i 2-4 uger ad gangen.
– Det betyder, de får den bedste undervisning, men det betyder også, at vi skaber et stort netværk rundt om i verden, fortæller Morten Thorning og forklarer, at der skal være en forretning i den anden ende af uddannelsen.
Skolen gør en dyd ud af, at ‘opdrage’ eleverne til at have et kommercielt fokus med deres uddannelse, og man har da også fostret flere virksomheder ud af The Animation Workshop.
Et tema Morten Thorning uddybede, da delegationen efter besøget på animationsskolen tog over på Arsenalet, som huser mange af de virksomheder. The Animation Workshop fik af samme grund plads på sidste års finanslov med en bevilling på 24 millioner over de næste 4 år.
– Det, jeg er specielt glad ved med den bevilling, er, at når man lægger et center i Viborg, så laver man erhvervsudvikling i Viborg, i Aarhus, Aalborg, København og i resten af Danmark. Hvis man havde taget de samme penge og lagt dem i København, så havde man kun skabt udvikling i København, pointerede han.
Hele Arsenalet
Efter Morten Thornings gennemgang af The Animation Workshop-uddannelsen, præsenterede direktør Kasper Kruse Arsenalet, som trods sine blot 5 år på bagen allerede huser 30 registrerede virksomheder, der samlet beskæftiger omkring 100 mennesker.
Virksomhederne er alle på den ene eller den anden måde relateret i branchen for film og animation, og en af dem er animationsvirksomheden Nørlum, som med sine 49 ansatte – fordelt på 2 afdelinger i henholdsvisViborg og København – er Arsenalets største.
Production Manager Elena Alexa præsenterede virksomheden og viste eksempler på deres produktioner, hvoraf flere har modtaget både danske og internationale priser, og i 2015 blev de nomineret til en Oscar for arbejdet med animationsfilmen ‘Song of the Sea’.
Så det var en ganske imponeret statsminister, der bagefter mødte pressen for en kort bemærkning, inden tourbussen kørte videre. Han havde især bidt mærke Morten Thornings kommentar om, at en bevilling til Viborg skaber udvikling i hele landet modsat en ditto til København.
– Det var en stærk pointe, sagde Lars Løkke Rasmussen, men ville alligevel ikke svare på, hvad chancerne er for, at Viborg kan få flere for eksempel juridiske stillinger til byen.
Inden Lars Løkke Rasmussens landede i Viborg, havde han været en tur på på Aalborg Katedralskole, hvor han sammen med Venstres borgmesterkandidat debatterede lokalpoltik med eleverne. Efter besøget i Viborg gik turen videre til Hammel, hvor han besøgte møbelfabrikken Hammel Furniture, hvor man gør en særlig indsats for at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet. Sidste stop på turen var i Randers hos Gardin Lis, som
Kommentarer