Læserbrev: Uendelig mange spørgsmål

Debatindlæg af Susanne Kraft, Formand Kvorning Borgerforening.
Det er før sket, at jeg kom til at irritere nogle med mine spørgsmål. Men nu er det jo mest dem, der mangler svar, som bliver irriteret, ikke? Der er snart byrådsmøde, og så er det altid spændende at kigge på dagsordenen.
Dér havde jeg dog lige fået kaffen i den gale hals. Hele 3 lokalplaner for energianlæg skal godkendes: Sjørring, Sundstrup og Kvorning! Har politikerne tid til at diskutere 3 tunge emner? Eller siger de bare ”vi følger indstillingen fra klima-miljø udvalg”?
Gad vide, hvor meget man har taget hensyn til de indvendinger, som naboerne og nabokommuner kom med?
I Kvorning, hvor jeg bor, er vi meget skeptiske. Hvordan kan man være sikker på, at solcellerne ikke afgiver giftige stoffer over tid? BioCirc vil selvfølgelig kræve garantier fra (de kinesiske) producenter. Men dem er vi også skeptiske overfor. Skal solceller for resten ikke vaskes med noget? Nej, det skal de ikke. Bare det var det samme for mine vinduer! Hvordan kan man være sikker på, at en forholdsvis ung virksomhed som BioCirc er gearet til et VE anlæg i Sjørring, Kvorning og senere Tjele med Biogasanlæg, PtX, solceller og vindmøller? Og hvor har de i grunden så mange penge fra?
Hvis alt går som BioCirc, Eurowind og NRGi gerne vil, bliver Kvorning godt omringet af solceller. Kunne det være muligt, at lave en plan over Viborg kommune, hvor der IKKE skal være VE anlæg? Kunne det være muligt at lave en plan, hvordan de små landsbyer skal overleve? Det er ikke nok at love flere millioner. Der skal også være mennesker og liv.
Og når jeg læser videre i byrådets dagsorden, ser jeg at der afsat 2,1 mio kr til ”Udviklingsprojekter i mindre byer og landdistrikter 2025”. Det er jo fint, men i de følgende år er der til gengæld ikke en krone. Hvad er mon meningen med det? Skal udviklingen fremover udelukkende gå til Viborg Midtby? Er det meningen at Landdistriktsudvalget skal forsvinde efter valget? Hvem vil så repræsentere den halvdel af befolkningen, som ikke bor i Viborg by?
Det var ikke mine eneste spørgsmål. Der står nemlig også, at Viborg kan blive selvforsynende med strøm i 2030. Det kan jeg ikke helt forstå, for energianlæggenes primære opgave er slet ikke at forsyne befolkningen med strøm. Den producerede strøm skal fortrinsvis bruges til at lave methanol og brint, til drift af biogasanlæg, til teglværket og et batterianlæg, før befolkningen muligvis kan få gavn af strømmen.
Er der nogen, der tør spå om strømpriserne for den almindelige forbruger i 2030? Hvor kommer i det hele taget alle penge til direktørlønninger, udvikling af projekter, grøn pulje og fonde til lokalbefolkningen fra? Er det ikke fra prisen for strøm, som vi alle kommer til at betale?
Der blev de sidste år afholdt mange borgermøder og dialoggruppe møder. Nu har politikerne og VE udbyderne virkelig travlt. Udbyderne vil selvfølgelig gerne komme i gang, men hvorfor har politikerne travlt? Er det ikke bedre at vente til efter valget og overlade beslutningerne til dem, der skal arbejde med projekterne de næste 4 år? Hvordan hænger det lige sammen?
BioCirc er ikke i tvivl om, at de gør noget rigtig godt for os med deres cirkulære anlæg. Men det føles bare ikke sådan. Jeg kan nemlig godt li’ at bo her omgivet af marker, træer og fuglesang , hvor jeg kan gøre som det passer mig. Og det gælder for rigtig mange. Vi vil ikke have solceller på hundredevis af hektar eller vindmøller.
Hvis det i det mindste var rigtig ”grøn”, men kan man kalde noget ”grøn”, når man ikke tæller produktionen i udlandet med? Når vi opfordres til at køre i tunge el-biler i stedet for at sørge for, at vi kan reducere vores energiforbrug? Hvordan kan vi egentlig argumentere for solceller og batterier uden at nævne, at også de skal fremstilles af begrænsede ressourcer? Var det ikke lige det, vi skulle? Tænke på fremtiden, på vores børns fremtidige voksenliv?
Den 23. april kan jeg så følge med i byrådsmødet. Online endda. Så vil jeg gerne høre, hvilke kommentarer politikerne har, og om de mon har tænkt over, hvilke problemer folk i de små byer får, hvis alle solceller og vindmøller skulle komme op at stå. Eller siger de måske ”jeg har ikke svar på alle spørgsmål, så jeg stemmer nej”?
Kommentarer