Debat og politik

Læserbrev: Hvornår vil Klima- og Miljøudvalget tage borgerne alvorligt?

Jakob Svendsen. Privatfoto

Debatindlæg af Jakob Svendsen, Borger i Hammershøj, Næstformand i VIB-Land, Formand i Nye Borgerlige – Viborg.

Energiprojektet i Tjele har udviklet sig til et kæmpe cirkus.

I den forbindelse, og senest med tanke på diverse pressemeddelelser hen over nytår, ville det være let – og rigtigt – at skyde løs på Biocirc, som sammen med Tjele Gods ønsker at ødelægge Tjele-egnen med 120.000 4,5 meter høje solceller fordelt over 600 hektar, 17 185 meter høje vindmøller og 500 lastbiler fyldt med møg, der dagligt skal sno sig gennem små landsbyer.

Det er bare vigtig at huske, at det er medlemmerne af Klima- og Miljøudvalget (KMU), der kæmper alt, hvad de kan, for at få det dybt kritisable projekt godkendt. Et udvalg bestående af:  Formand Eva Pinnerup (S), næstformand Kurt Mosgaard (V), samt øvrige medlemmer Lars Mogensen (LA), Stine Isaksen (AL) og Steffen Drejer (K).

Arrogant og uanstændig opførsel

Et eksempel på KMU´s ageren er udmeldingen om, at man, mens andre kommuner – fornuftigt – forholder sig kritisk til Biocirc,  ufortrødent og ukritisk agter at fortsætte samarbejdet med virksomheden. Dette på trods af at det er blevet offentliggjort, at der var interne forhold af så grov karakter i Biocircs forvaltning, at det medførte, at fem ud af syv bestyrelsesmedlemmer valgte at afsatte virksomhedens direktør, samt kræve en ekstern undersøgelse.

Et andet eksempel var borgermødet lørdag den 21. december, der udviklede sig til en parodi.

For det første virker tidspunktet nøje valgt for at begrænse deltagelsen og derved de kritiske røster fra naboer og lokalbefolkning. Fra udviklers side forlyder det, at man ønskede at afholde mødet op til to måneder tidligere, men at det var KMU, der satte tidspunktet. På mødet fastslog, formand Eva Pinderup at datoen var fastsat fra politisk side, grundet udfordringer i udvalgets kalendere. Det lyder noget utroværdigt i mine ører.

Yderligere blev borgermødet afviklet således, at Biocirc overskred alle dagsordenens tidsangivelser og brugte så meget tid til fremlæggelse af deres projekt, at der nærmest ikke var tid til at borgere kunne stille spørgsmål og kommentere. Derfor blev derfor aftalt på mødet, at spørgerækken kunne fortsætte ind i den tredje time, der fulgte det to timer lange møde. KMU valgte at undvige spørgsmål og forlade mødet efter time to for at holde juleferie.

Så meget for at have interesse og forståelse for de fremmødtes og borgernes bidrag til de igangsatte projekter. Og så havde man endda forlangt, at de skulle møde op på en lørdag i juleferien.

Denne adfærd fra KMUs side, får mig til at sidde tilbage med en række tvivlende spørgsmål:

  1. Hvorfor nægter KMU at tage styringen på placeringen af VE projekter, frem for at overlade udviklingen i kommunen til projektudviklerne? 
  2. Lytter KMU overhovedet til borgernes bekymringer omkring etablering af VE anlæg? 
  3. Gør beretningerne om naboers oplevelser om Biocircs metoder, både i Viborg og andre kommuner, overhovedet indtryk hos KMU? 
  4. Hvordan kan KMU acceptere, at der sidder mange borgere med følelsen at hele projektet allerede er vedtaget, og bare skal presses igennem for enhver pris? 
  5. Er KMU slet ikke interesseret i at vide, hvad der får et velrenommeret firma som DLG til at afsætte direktøren, trække sig fra Biocirc og forlange en ekstern undersøgelse? 
  6. Ønsker KMU overhovedet at være på borgernes side?  Ikke kun med ord, men også med handling?

Jeg håber vælgerne vil huske navnene på medlemmerne i KMU, når de står i valgboksen senere på året.

Og så vil jeg endnu en gang opfordre til at møde op foran Viborg Rådhus onsdag den 29. januar kl. 16:30 og vise modstanden mod at ødelægge vores landdistrikter med enorme VE anlæg.

 

Kommentarer