Debat og politik

Læserbrev – Hvor blev klimakrisen af ?

Af Kurt Mosgaard, Venstre

Byrådsmedlem, Viborg Kommune

Klimaforandringer er vel efterhånden bredt anerkendt som den formentlig største trussel mod planeten, planter og dyr og de leveforhold, som mennesker kender i dag. Det er en reel krise, hvor stigende temperaturer over hele verden medfører mere ekstremt vejr, oversvømmelser og tørke samt udsigt til, at Golfstrømmen måske vender i løbet af dette århundrede. En udvikling som i høj grad er forårsaget af menneskers afbrænding af fossile brændsler.

Det er en udvikling, som vi har mulighed for at ændre på. Og det sker i større og større omfang, da det jo giver mening og tilmed ofte med flere positive sideeffekter på miljøet samt udvikling af nye grønne virksomheder og jobs m.fl.

Det bidrager vi til i Viborg kommune gennem en række aktive indsatser, som er fastlagt i Viborg Kommunes klimaplan fra 2022. Hvis indsatserne ellers gennemføres, vil de bringe os langt i den grønne omstilling med en kraftig forøgelse i produktionen af vedvarende energi i form af biogas, sol og vind. Hertil kommer, at mange udskifter deres olie- og gasfyr med varmepumper, jordvarme eller fjernvarme, ligesom mange lægger vægt på genbrug m.v. Det trækker alt sammen i den rigtige retning.

Der er også ulemper. Vedvarende energianlæg er sjældent populære i de berørte lokalområder. Biogasanlæg, solcelleanlæg og vindmøller pynter ikke i landskabet, og der er andre forhold, som påvirker lokalområderne negativt såsom transporter af biomasse.

De fleste byrådsmedlemmer forsøger at veje for og imod ved sådanne anlæg. På den ene side hensynet til klima og miljø og afhængigheden af russisk gas. På den anden side hensynet til natur, nærmeste naboer og lokalsamfund. Vi lægger derfor som udvalg og byråd stor vægt på høringer og dialog med udviklere, lodsejere og borgergrupper med henblik på at tilpasse projekterne i omfang og afbøde de negative forhold.

Den gode dialog fører ofte til fornuftige løsninger i form af blandt andet vejudvidelser, faunapassager og beplantninger, alt efter de lokale ønsker og behov.

Det største vedvarende energianlæg i Viborg kommune planlægges placeret på jord tilhørende Tjele Gods, hvor firmaet BioCirc er projektudvikler. I kølvandet på projektet er der et stort potentiale for produktion af økologiske produkter, mindre udvaskning af næringsstoffer til vandløb og hav samt muligheder for virksomheder og jobs i den nærliggende erhvervspark i Foulum.

I Tjele er der en aktiv dialoggruppe, som der lyttes til, og som er anledningen til, at Klima- og Miljøudvalget netop har udsat sagen med henblik på, at vi i fællesskab kan finde løsninger på erkendte udfordringer med et så stort projekt. Det er ikke let at være dialoggruppe, og medlemmerne fortjener stor respekt for en stor og vedholdende indsats!

Min respekt er noget mindre for læserbrevskribenter, som kun ser de negative forhold i forhold til vedvarende energianlæg. Nogle holder rigtig god afstand til fakta, de stiller gerne spørgsmål men lytter ikke til svarene. De ønsker åbenbart ikke nogen dialog eller løsninger og har ingen reelle alternativer at byde ind med.

Hvor blev klimakrisen af ?

Kommentarer