Samfund

Kæmpe highfive til SOSU-glæden – ny kampagne taler faget op

Ansigterne på sosu-glæden i en ny kampagne er social- og sundhedsassistentelev Noah Lods Ottesen, og social- og sundhedsassistent Lucia Camille Grove Schmidt, der blev færdiguddannet i maj og nu arbejder i hjemmeplejen i Stoholm. / Foto: Flemming Jeppesen / Layout: Sofie Steengaard Jensen, Viborg Kommune

De kommende måneder sætter Viborg Kommune og Social- og Sundhedsskolen STV spot på de unge, der uddanner sig i sosu-fagene.

Ældre- og Aktivitetsudvalget har besluttet at sætte et ekstra anerkendende spotlys på de studerende, der vælger at uddanne sig som social- og sundhedsassistenter eller -hjælpere.

Sammen med Social- og Sundhedsskolen Skive Thisted Viborg (SOSU STV) søsætter Viborg Kommune derfor nu en kampagne, der skal anerkende de nyuddannede og samtidig skubbe på unges lyst til at uddanne sig inden for social- og sundhedsfagene.

Et arbejde med mening

Forud for kampagnen har medarbejdere, ledere og social- og sundhedsskolen arbejdet målrettet med, hvordan man skal tiltrække flere unge til sosu-fagene. Som en del af det arbejde er man blandgennem workshops – dykket ned i spørgsmålet om, hvad ansatte og elever synes, er det bedste ved deres arbejde.

To svar går igen i alle input:

  • Det er et arbejde med mening, hvor man gør en forskel for andre mennesker.
  • Det er de menneskelige relationer med borgere og pårørende, der giver arbejdsglæde.

Formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget, Johannes Vesterby (V), fortæller yderligere om baggrunden for kampagnen:
– Vi synes, at de studerende, der uddanner sig som social- og sundhedsmedarbejdere er nogle af hverdagens helte og nogle de sejeste unge, vi kender. De gør virkelig en stor og vigtig forskel, som hver dag kan mærkes hos de borgere, de hjælper. Vi synes derfor, det er på tide, at vi anerkender dem ligesom, vi som samfund ofte gør det for andre nyuddannede. Derfor sætter vi nu gang i en særlig indsats, der skal sætte spot på de seje elever. Samtidig er vores mål selvfølgelig, at kampagnen skal gøre flere unge nysgerrige på selv at gå ind i faget.

En afgørende forskel

Sosu-uddannelserne til assistent og hjælper veksler mellem skoleophold på en social- og sundhedsskole og praktisk oplæring som elev på en arbejdsplads. Med ansættelse af 122 social- og sundhedsassistentelever og 86 social- og sundhedshjælperelever i 2023, er Viborg Kommune en af de helt store uddannelsesarbejdspladser inden for fagene. Et tættere samarbejde om både anerkendelse og elevrekruttering er derfor oplagt, fortæller direktør for SOSU STV, Peter Møller Pedersen:

– Vi er fælles om at give de unge mennesker en uddannelse med mening og en høj grad af faglighed. De gør en afgørende forskel i andre mennesker liv. Derfor giver det rigtig god mening, at vi også går sammen om at anerkende de nyuddannede og sætte spot på den forskel, de gør i deres arbejde. Ligesom vi samarbejder tæt på alle områder, hvor vi kan gøre elevernes oplevelser og kompetencer endnu bedre.

De ældre giver tilbage

Den udadvendte del af kampagnen toner i disse dage frem på bannere, digitale skærme og plakatstandere i Viborg og i mange af kommunens øvrige byer. Budskaberne er et stort tillykke til alle nyuddannede fra de to sosu-uddannelser.

Samtidig sættes der også fokus på de ældre borgere, som det hele drejer sig om. Unge, der arbejder i sosu-fagene, fortæller nemlig, at de borgere, som de arbejder for, giver rigtig meget tilbage til den fælles relation og glæde i hverdagen. Et af kampagnens andre elementer er derfor en kampagne på sociale medier, hvor den lokale influencer, Emma Maria Aagaard, formidler sosu-glæden gennem samtaler med borgere om deres samvær og relationer med social- og sundhedsmedarbejdere.

Flere indsatser

Foruden de aktiviteter, som kommer til at foregå på sociale medier og i bybillederne, foregår der løbende andre indsatser, fortæller sundhedschef Kristine Stange, som er projektleder for tiltrækningsaktiviteterne:

– Vi arbejder blandt andet sammen med SOSU-skolen om at gøre ansøgningsprocessen til uddannelsen lettere. På vores pleje- og aktivitetsarbejdspladser arbejder vi målrettet med at optimere sosu-elevernes modtagelse og oplæring. Og så har vi allerede stor succes med en ny indsats, der skal få elever i grundskolernes 9. klasser ud i praktik på vores plejecentre.

I støbeskeen er også et kick-off-arrangement, hvor Ældre- og Aktivitetsudvalget ønsker at anerkende og fejre nyuddannede social- og sundhedsassistenter- og hjælpere. Tanken er også, at udvalgsmedlemmerne vil bruge arrangementet til at gå i dialog med de nyuddannede og bl.a. lytte til deres erfaringer med, hvilke elementer i uddannelsen, der har været vigtige for dem.

 

Kommentarer