Gammelstrup

Ingen klager fra DN-Viborg i 2017

Indsendt foto.

DN-Viborg indgav ikke nogen klager i 2017. Til gengæld blev der truffet et par afgørelser over tidligere klager – senest om store jordreguleringer for anlæg af ridebane i Viborg bys nordlige udkant.

Her blev en naturskøn bakke beliggende mellem Nørremølle Å, Mikkelsbæk og indfaldsvejen Nordre Ringvej planeret for anlæg af ridebane på den regulerede top. En del af jorden blev udlagt som en støjvold ud mod ringvejen. Viborg Kommune gav efterfølgende dispensation til disse indgreb.

DN-Viborg mente, at denne dispensation både stred imod Naturbeskyttelseslovens bestemmelser om åbeskyttelseslinjen og Planlovens landzonebestemmelser og påklagede derfor sagen. Da afgørelser efter disse to love i dag behandles i to forskellige klagenævn, findes der to afgørelser i sagen.

Nævnet har i afgørelsen lagt vægt på, at ridebaner er naturligt hjemmehørende i landzonen, men nævnet finder samtidig, at terrænreguleringen til etableringen i den konkrete sag bryder med landskabskonturen i området. Det er således landskabelige hensyn, der taler afgørende imod at give landzonetilladelse.

Nævnet har desuden lagt vægt på, at de landskabelige værdier skal beskyttes, og at anlægsarbejder ikke må tillades placeret i de værdifulde landskaber, hvis det indebærer en forringelse af de landskabelige værdier, der ligger til grund for udpegningen.

Afgørelserne kan læses her:

Planklagenævnet har ved afgørelsen lagt vægt på, at støjvolden med sin længde og højde virker dominerende i landskabet, samt at støjvolden er opført i et område, der ifølge kommuneplanen er udpeget til at være værdifuldt landskab. Klare landskabelige hensyn taler således afgørende imod landzonetilladelse til støjvolden.

I vurderingen indgår også, at en tilladelse vil kunne få betydning for andre lignende ansøgninger om etablering af private støjdæmpende foranstaltninger i forbindelse med landbrugsejendomme i det åbne land. Nævnet finder, at der vil være tale om en uhensigtsmæssig praksis, hvis der tillades enkeltstående støjvolde i landzone, hvorved ejendomme i det åbne land gemmes bag voldanlæg.

DN-Viborg er fuldt ud tilfreds med de to afgørelser, og mener at de har principiel værdi for uhensigtsmæssige jordreguleringer der undertiden ses i det åbne land, og som slører de oprindelige landskabsformer.

Fjends lokalgruppe har også noget at se til

Lige nord for Birke Sø ligger der en langstrakt, brunvandet tørvesø. Ved søens sydende har ejeren oppløjet og tilsået det, der tidligere var en cirka en halv hektar stor mose; tidligere bevokset med blåtop, hedelyng, klokkelyng og andet. Den har været ret tuet med karakter af højmose. På lokaliteten var der også registreret hvid næbfrø.

Det var et areal med karakter af højmose, som er beskyttet af Naturbeskyttelseslovens §3. DNs lokalgruppe i Fjends klagede derfor til Viborg Kommune, som efter at have besigtiget området, har udstedt påbud om reetablering af mosen ved at slå/alternativt afgræsse arealet i minimum 5 år.

Kommentarer