I morgen er der atter ålegilde i Daugbjerg – i år også med gris på menuen
I morgen er det tid for det traditionsrige ålegilde ved Daugbjerg Mini-Landsby. Med den lille tilføjelse, at man i år også har gris på menuen.
I de seneste 10 til 15 år har Støtteforeningen for Daugbjerg Mini-Landsby afholdt ålegilde for både lokale borgere og besøgende på egnen.
– Her fejrer vi, at sommeren er gået godt, og vi hylder vores hårdtarbejdende minibyggere med en fest, hvor der serveres ål ad libitum, fortæller Tommy Nielsen fra støtteforeningen.
Støtteforeningen opstod i halen af, at to lokale brødre, Ib og Hans Vestergaard, tilbage i 90’erne fik den vilde idé at lave en tro kopi af Daugbjerg, som den så ud i 1791, inden store dele af byen nedbrændte til grunden, og flere gårde efterfølgende blev flyttet uden for byen.
Brødrene byggede minilandsbyen i målestoksforholdet 1 til 10 på et engstykke bag den gamle vandmølle. Det tog en snes år, og i 2007 stod den færdig.
Formålet med støtteforeningen er at sikre den videre eksistens ikke kun af minilandsbyen, men også den gamle vandmølle.
Årets ålegilde er sammen med andre aktiviteter med til at skaffe midler til fremtidige projekter. Det næste, man har på tegnebrættet, er en kværn til vandmøllen, så den kan male korn i en nær fremtid, lyder forklaringen.
Ålegilde og grisefest
Nu kan ål jo godt dele vandene, så at sige. Ofte er det med denne spise, at man enten elsker eller hader det. Og mange børn er ikke vilde med ål.
Så for ikke at udelukke nogen fra årets hyggelige sammenkomst, som gerne skulle være for alle, besluttede man – på opfordring – at udvide menuen med helstegt pattegris.
Initiativet er blevet taget rigtigt godt imod, og arrangørerne melder næsten udsolgt af spisebilletterne.
– Tilmeldingsfristen var faktisk den 1. august, men skulle der sidde nogen og tænke “det ville jeg da gerne med til”, så kan man ringe til Ib Vestergaard på telefon 20 20 49 94, så skal vi nok finde plads, fastslår Tommy Nielsen.
Deltagerne kan godt glæde sig. Der er sørget for fine råvarer i form af en god lokal gris, og Tommy Nielsens hustru, Monica, er netop vendt hjem fra Vesterhavet med favnen fyldt af friske, faste ål.
Der vil være mulighed for at købe både øl, vand, vin og snaps – afhængigt af alder, smag og temperament – til at skylle maden ned med.
I løbet af aftenen vil der være amerikansk lotteri, hvor der som altid er gode præmier, sponseret af rundhåndede erhvervsdrivende.
Arrangementet starter klokken atten, hvor baren åbner, og der bydes velkommen til det traditionsrige ålegilde, som – fra i år – nu også er en grisefest. Uanset hvad man kalder det, så skal det nok blive rigtig hyggeligt, lover Tommy Nielsen.
Fakta om Daugbjerg Minilandsby
Etableringen af Daugbjerg Mini-Landsby startede i 1994 og i 2007 stod Mini-Landsbyen færdig som en nøjagtig kopi af Daugbjerg, som byen så ud før storbranden i 1791. Det fortælles, at det var tatere og natmandsfolk, der påsatte branden natten til skærtorsdag i 1791.
Daugbjerg Mini-Landsby er bygget i skala 1:10 og består af 150 bygninger fordelt på 20 gårde, 10 småhuse samt kirke, skoler, vandmølle, Det kgl. Kalkbrænderi og springvandet, der indikerer Sejbækkens udspring. Det er dette vandløb, der giver vand til mølledammen.
Husene i Daugbjerg Mini-Landsby er tegnet af Mini-Landsbyens arkitekt med hjælp fra originalt gammelt materiale.
Minibyggerne, som har forestået arbejdet med at bygge husene, er alle pensionister, som er født og opvokset i og omkring Daugbjerg eller på anden vis har tilknytning til Daugbjerg.
Kommentarer