Samfund

Hver tredje vælger ved ikke, hvor krydset skal sættes til kommunalvalget

Arkivfoto

38 procent af de stemmeberettigede danskere har endnu ikke besluttet sig for, hvor de vil sætte krydset til valget 21. november, viser en Norstat-måling for Altinget. De ubeslutsomme ender oftere som sofavælgere, vurderer ekspert. 

Valgkampen frem mod kommunalvalget er i fuld gang, og der er stadig masser af stemmer at slås om.
Hele 38 procent af de stemmeberettigede danskere har stadig ikke besluttet sig for, hvor de skal sætte deres kryds, når de går i stemmeboksen 21. november.

Det viser en måling foretaget af Norstat for Altinget. Målingen overrasker ikke professor ved Roskilde Universitet og ekspert i valgdeltagelse, Jacob Torfing:

– I modsætning til i gamle dage er der flere flydende vælgere, der ikke er partitrofaste. Der bliver flere og flere tvivlere. Dertil kommer, at mange med en fast partipræference har den i forhold til folketingsvalget. Der er ikke nogen garanti for, at vælgerne stemmer det samme ved kommunevalg som ved folketingsvalg, siger han.

Grund til valgkamp

De mange vælgere, der stadig ikke har besluttet sig, kan sætte skub i den politiske valgkamp, fordi partierne er nødt til at profilere sig i forhold til hinanden, mener Jacob Torfing:

– Det kan animere de politiske partier til at komme ud over rampen og tage en politisk debat om kommunens problemer. Det er en del af demokratiet, at partierne kan tilbyde forskellige løsninger og på den måde konkurrere om vælgernes gunst, siger han.

Og der er grund til at fortsætte valgkampen indtil sidste øjeblik:

– Der er jo nogen, der først beslutter sig i stemmeboksen. Det er også derfor, meningsmålingerne kan være så upræcise.

Tvivlere stemmer mindre.

Ifølge Norstat-målingen har tre procent af vælgerne allerede besluttet, at de ikke vil stemme ved kommunalvalget. Men betydeligt flere ender sandsynligvis med at vælge sofaen på valgdagen. Ved valget i 2013 var deltagelsen på 71,9 procent og gangen før på blot 65,8 procent.

Og ifølge Jacob Torfing skal størstedelen af de resterende sofavælgere i forhold til Norstat-målingen findes blandt de nuværende tvivlere:

– Der er måske netop nogen af dem, der tvivler rigtig meget, der tænker, at de ligeså godt kan lade være med at stemme. Der er bestemt en sammenhæng mellem tvivl og en endelig beslutning om ikke at stemme, siger han.

Kommentarer