Hver anden midtjyde grænsehandler vin: Sådan opbevarer du de dyre dråber
Mere end 50 procent af indbyggerne i Region Midtjylland kører fra tid til anden over grænsen for at handle, og vin er fortsat et meget yndet grænsekøb. Få ekspertens råd til at opbevare vinen, så den bevarer smagen.
Ifølge Dansk Erhvervs Grænsehandelsanalyse for sidste år var midtjyderne de næstflittigste til at køre sydpå og handle, kun overgået af syd- og sønderjyderne. Mere præcist havde hver anden i Region Midtjylland grænsehandlet i 2018, og hele 53 procent af alle adspurgte havde købt vin med retur.
De vinglade midtjyder risikerer dog en dårlig smagsoplevelse, hvis de ikke opbevarer vinen korrekt, når den tages fra bilens bagagerum og ind i hjemmet. Det fortæller vinekspert Jakob Dau, der er indehaver af Wineandbarrels, som er Skandinaviens største forhandler af udstyr til opbevaring af vin.
– Du gambler med din vins kvalitet, hvis ikke du opbevarer vinen på den rigtige måde. Mange har for eksempel en vinreol stående i stuen, men det er slet ikke det rigtige rum på grund af varmen. Faktisk kan det ende med at gøre en god og dyr vin til en dårlig smagsoplevelse, fortæller Jacob Dau.
Han giver her sine bedste tips til at passe godt på de dyre dråber:
Forskel på vin. Der er stor forskel på opbevaringspotentialet af vin. Langt størstedelen af den vin, danskere køber, kan drikkes med det samme – og skal helst drikkes inden for et års tid. Som tommelfingerregel har vin lagret på egetræsfade et længere potentiale, mens vin modnet i stålfade hurtigere mister balance og finesse.
Køligt og konstant. Høj temperatur er den nemmeste måde at ødelægge en vin på. Vin udvikler sig gennem kemiske reaktioner i flasken, og jo varmere den er, des hurtigere sker disse reaktioner. Udviklingen sker mest harmonisk ved 13 grader, mens en 23-grader varm stue accelerer modningshastigheden til det ottedobbelte. En kølig kælder eller et vinkøleskab sikrer opbevaring uden temperaturudsving.
Mørkt og godt. UV-stråler fra sollys ødelægger både duft og smag. Vinflaskernes mørke glas er til for at bremse lyset, men det er dog stadig et must at dække vinen til.
Ned at ligge. Er din vin udstyret med propper af kork, skal flaskerne opbevares liggende. Hvis de står op, er proppen nemlig ikke i kontakt med vinen og tørrer derfor ud. Og da kork er et fleksibelt materiale, krymper proppen, så ilt kan sive ind i flasken. Ilt og vin er en dårlig kombination, der hurtigt ender med, at vinen oxiderer, på samme måde som et overskåret æble, der ligger fremme og bliver brunt.
Rystende læsning. Har du din vin stående oven på køleskabet, bliver den udsat for minivibrationer fra kølemotoren. De små, konstante rystelser river vinen fra hinanden.
Kommentarer