”Hvad hånden former, er åndens spor”– Den levende historie på Hvolris
Debatindlæg af Hanne Sørensen. Naturvejleder og daglig leder i Hvolris Jernalderlandsby
Hvolris Jernalderlandsby er endt i Viborg Kommunes sparekatalog med forslag om lukning. Det står vi helt uforstående overfor.
Hvolris har aldrig været mere relevant ved formidling af kulturhistorie og gamle håndværk end nu. Den levende historie med arbejdende håndværk og formidling i et autentisk miljø praktiseres på Hvolris. Og det bliver gjort med succes. Vores skoleophold får masser af positiv respons. Jævnligt udbryder en elev, at dette har været den bedste dag nogensinde. Skoletilbuddene er populære især i forårssæsonen, hvor vi ikke kan følge med efterspørgslen. En skoledag eller et lejrskoleophold på Hvolris giver en oplevelse, som eleverne vil huske resten af deres liv.
Desværre oplever vi, at historiske værksteder som Hvolris nedprioriteres eller lukkes til trods for, at sådanne steder har større relevans end nogensinde. De praktisk orienterede elever får her en succesoplevelse, som de kan mangle i det ofte meget boglige skolemiljø. Derfor er Hvolris også meget populær hos specialklasserne. Bogligt stærke elever oplever i tilgift en helt anderledes måde at lære på.
På Hvolris fokuseres der på gamle håndværk. En historisk Jernalderlandsby med lugten af røg, uld og dyr, jernaldermadlavning med indsamling af vilde urter og med smedehammeren eller buen i hånden giver eleverne en læring og indlevelse, som ikke bliver glemt, og som er med til at gøre historiebøgernes abstrakte emner levende og relevante for dem. Børn skal ikke blot lære om vores historie ved at læse i en bog, men også opleve den levende historie på egen krop. ”Hvad hånden former, er åndens spor”, som Johannes V. Jensen skrev så smukt i sangen ’Hvor smiler fager den danske kyst’.
Hvolris Jernalderlandsby har kostet mange arbejdstimer at bygge for ansatte, men især også frivillige på Hvolris. Da et lyn slog ned i et af jernalderhusene var vi dybt ulykkelige, men der var ingen tvivl om, at huset skulle bygges op igen. Her fire år efter er et fint nyt jernalderhus snart klar til indvielse, bygget af frivillige og medarbejdere på Hvolris, stråtaget undtaget. De frivillige har lagt hundredvis af timer i byggeriet, og for dem er udsigten til en lukning af Hvolris ubærlig.
Vi har så meget at takke frivillige og Venneforening for. Uden dem havde Hvolris ikke eksisteret. Hvolris består af ildsjæle, ansatte som frivillige, som formidler jernalderen på højt niveau, fordi de brænder for deres håndværk. Deres engagement for kulturhistorien smitter af på enhver, der besøger Hvolris. Vi mærker også en stor opbakning fra lokalområdet, som vi sætter stor pris på.
Naturmæssig og kulturhistorisk har Hvolris absolut et eksistensgrundlag. Hvolris er en unik og historisk perle med stor historisk værdi, og hvor man får så mange unikke og uforglemmelige oplevelser for få midler. Det vil være en katastrofe at lukke denne perle ned.
Kommentarer