Viborg By

Grund til at gentænke White Water projektet

Læserbrev af Per Møller Jensen, Viceborgmester og Gruppeformand for Socialdemokratiet i Viborg Kommune. 

Lad mig indledningsvist fastslå, at en del af budgetforliget vedr. 2016 bl.a. var et betinget kommunalt tilskud til White Water-projektet på 10 mio. kr. på følgende forudsætninger:

  • Ekstern medfinansiering på 56 mio. kr. af anlægssummen på 66 mio. kr.
  • Intet kommunalt tilskud til driften
  • Underskudsgarantistillelse fra ejerkredsen bag projektet i forhold til driften

Hvortil naturligvis kommer de miljømæssige godkendelser i forbindelse med projektet.

Fra socialdemokratisk side står vi naturligvis ved budgetvedtagelsen hvad angår medfinansieringen på de 10 mio. kr., men finder anledning til at stille spørgsmålet: Er der ikke grund til at gentænke projektet? Baggrunden er bl.a. Naturstyrelsens – og senest Miljøklagenævnets – afgørelse i forhold til en placering i Klosterskov, som er en fredsskov. Afgørelsen er klar: Man siger begge steder nej til denne placering.

Jeg noterer mig, at Inge Bak, formand for White Water og direktør i Innovationsfonden, fastholder, at forslaget til placeringen er optimal – og at hun håber på en lempeligere skovlov. Der vil, vurderer jeg, komme til at gå lang tid, før dette spørgsmål er afklaret – og på samme måde mangler jeg et tilsagn fra initiativtagerne vedrørende en underskudsgaranti.

Det er en del af min argumentation for at gentænke projektet. Dertil kommer en række andre forhold: Byrådets Udviklingsplan for Nørresø og Søndersø kommer i høring først i det nye år – og den rummer også overvejelser og spændende forslag vedrørende Søndersø.

Endvidere forestår drøftelser omkring kommende skole- og idrætsfaciliteter øst for søerne i forbindelse med en markant udvidelse af boligområderne fra Arnbjerg over Overlund til Taphede.

Begge dele bør efter min opfattelse samtænkes med spørgsmålet om, hvorvidt White Water skal etableres eller ej – og jeg er i den forbindelse med på, at de 10 mio. kr. fortsat kan indgå som delvis medfinansiering til andre investeringer i området.

Og tydeligere udtrykt: Jeg mener, at tiden er kommet til at droppe White Water-projektet. Konkret foreslår jeg følgende:

Lad os droppe White Water ved Søndersø til fordel for en etablering af et idræts- og frilufts-aktivitetsscenter, som i hverdagen kan anvendes af skolebørn og foreningsliv – og turister i weekends og ferier.

Dette center vil rumme en række spændende tilbud i sammenhæng med øvrige private og kommunale aktører i området: Overlund Skole, Gymnastik- og Idrætshøjskolen, atletikanlægget, vandrerhjemmet, campingpladsen, Sdr. Mølle m.v.

Og tilbuddene vil være mange:

  • Idrætsaktiviteter (inde og ude)
  • Friluftsaktiviteter med bl.a. MTB-spor, løbe- og gangruter, outdoorfaciliteter m.v.

I den forbindelse skal vi gentænke Nordisk Park i lighed med den spændende udvikling af Sønæs.

Og når vi er ved Sønæs: lad os færdiggøre Sønæs-området med en restaurering, gerne en nedrivning, af de gamle, uskønne B67-lokaler til egnede formål – café, bevægelsesaktiviteter m.v. i privat regi?

Og endelig: lad os droppe den ambitiøse, men urealistiske, plan for forbindelse mellem Søndersø og Hald Sø til fordel for f.eks. et mindre projekt, der forbinder Søndersø med moserne i den nye og bæredygtige byudvikling i Arnbjergområdet? Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil kunne opnå støtte fra fonde, der netop støtter denne form for natur- og idrætsudvikling.

Det er ingen skam, tværtimod, at gentænke og samtænke tidligere ideer og forslag til fordel for en bedre og sammenhængende løsning omkring Søndersø som rekreativt område.

Kommentarer