Debat og politik

Godt vi slap af med minkerhvervet

Jens Frydendal. Privatfoto

Debatindlæg af Jens Frydendal. Batum Hedevej 3, 8830 Tjele

Med stigende undren lytter man til danske politikeres krav om rigsretssag mod statsministeren. Hvilken gavn ville det danske samfund have af sådan en sag?

Regeringen dummede sig, da den med for stor hast imødegik, hvad man vurderede var en stor risiko for folkesundheden – ikke bare her i landet men på verdensplan.

Ville de politikere, der nu kræver dommerundersøgelse og rigsretssag have reageret anderledes, hvis de havde haft ansvaret dengang? Ville de have holdt hænderne i lommen og undladt at løse problemet? I så fald må vi jo prise os lykkelige over, at regeringen ikke lå i deres hænder.

Regeringen dummede sig og fik i skyndingen ikke tjekket lovgrundlaget. Det beklagede statsministeren og skyndte sig at få rettet op på fejlen. Den ansvarlige minister blev skiftet ud og lovgrundlaget bragt i orden. En granskningskommission har brugt et år på at finde ud af det, som alle vidste i forvejen, nemlig at regeringen dummede sig, og at en række embedsmænd burde trækkes i løn for ikke at udføre deres arbejde ordentligt. Alle er blevet klogere og vil formodentlig ikke lave samme fejl igen. 

Følgerne af fejlen er, at Danmark er sluppet af med et erhverv, som 18 andre europæiske lande for længst har forbudt ud fra dyrevelfærdsvurderinger. Et erhverv som omkring halvdelen af danskerne ikke ønsker skal genopstå. Kun 12 ud af over 1500 minkavlere har ønsket at fortsætte, så også her er interessen til at overskue.

Udledningerne af ammoniakdampe til atmosfæren er reduceret ganske væsentligt, og naboerne til minkfarmene er sluppet for store lugtgener i døgndrift. Minkavlerne har fået ganske lukrative erstatninger, så de kan skifte til et noget mere fremtidssikret erhverv. Hvad er problemet?

Kommentarer