Ørum

Frivillige skaber fællesskab blandt ældre enlige med fællesspisning

Tre af de fire initiativtagere af fællesspisning for enlige ældre i Ørum. Fra venstre: Mona Jensen, Ingrid Mogensen og Grete Johansen. Karin Mouritsen havde ikke mulighed for at deltage denne dag. Foto: Gitte Hagsholm

Frivillige ved Røde Kors i Ørum tog i efteråret 2019 initiativ til fællesspisning for ældre enlige i Ørum. Det blev hurtigt til en stor succes – men der er stadigt plads til flere i fællesskabet.

Pinds hus i Ørum lægger lokaler til mange arrangementer for ældre i Ørum. Det huser således mange af Ældresagens kursusaktiviteter, ligesom den lokale afdeling af Røde Kors holder til der med nørkleklubben, og hver anden uge mødes man til torsdagscafé.

Siden november sidste år er et nyt tiltag dukket op i huset på hjørnet af Østergade og Toftevænget I Ørum. Frivillige under den lokale afdeling af Røde Kors har taget initiativ til fællesspisning for enlige ældre i Ørum og omegn.

– Vi fik inspirationen, da vi besøgte seniorfolkemødet i Viborg sidste år, fortæller Mona Jensen, som også sidder i bestyrelsen for Røde Kors i Viborg.

– Så blev vi enige om, at det skulle vi starte op i Ørum, siger hun, da avisen kommer forbi før fællesspisningen onsdag i sidste uge.

De er en lille håndfuld personer, som besluttede sig for at lave fællesspisning for de enlige ældre i byen og oplandet.

– Vi ved, der sidder mange enlige rundt omkring, som måske ikke har et stort netværk. Dem vil vi gerne invitere inden for i vores fællesskab over et godt måltid mad, siger Ingrid Mogensen, som også er frivillig i Røde Kors.

Den hyggelige stue i Pinds Hus danner ramme om fællesspisningerne for de enlige. Selvom forholdene er spartanske, så gør arrangørerne altid en dyd ud af at gøre det festligt. Foto: Gitte Hagsholm

Det blev fra start en succes med 25 deltagere den første gang. Siden har det svinget lidt op og ned, men generelt er der et pænt opbud, og denne onsdag havde omkring 20 meldt sig til.

– Vi har plads til 30, så vi håber selvfølgelig, at nogle flere kommer ‘ud af busken’, siger Mona Jensen, som især ønsker, at flere mænd melder sig på banen.

Det burde i hvert fald ikke være økonomien, der holder nogle tilbage. Deltagerne giver en 50’er for maden, der typisk består af en varm ret plus en dessert eller kage til kaffen, som også følger med; og så er der også frit valg af drikkevarer inkluderet.

– Vi har en rigtig god aftale med vores lokale brugs, så vi kan holde prisen nede på et minimum. Det her er jo ikke noget, vi skal tjene penge på. Vi gør det, fordi vi kan glæde nogle andre med det, og så får vi selv rigtigt meget ud af fællesskabet, fastslår Ingrid Mogensen.

At fællesspisningen gør glæde mærkes tydeligt blandt de fremmødte, som hurtigt falder i snak med hinanden.

– Det er bare et rigtigt godt initiativ det her; vi hygger os og har det rart sammen. Og så lærer man jo også nogle at kende lidt nærmere, fortæller en af deltagerne, som vi talte med denne onsdag.

Menuen er altid en hemmelighed, men det er en af de små spændingsmomenter,som er en del af glæden ved at komme til fællesspisningen.

– Vi ved jo, at de laver god mad, og så er det jo bare spændende, hvad de finder på, fortæller hun.

Duften fra køkkenet har dog allerede sat gætterierne i gang ved bordene, inden maden serveres.

Det bliver den, når der lige er budt velkommen, og man har sunget en sang, som der også er tradition for.

 

Fællesspisningen for enlige ældre i Pinds Hus i Ørum starter altid med en fællessang. Der synges i det hele taget meget til arrangementerne – når der altså ikke lige spises eller snakkes. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer