Fristen er forlænget til 1. august: Hvem er Årets Landsby 2019
Fristen for indstilling af kandidater til Årets Landsby 2019 er forlænget til den 1. august 2019, så skynd dig at send din indstilling. Til september bliver det 23. gang, at Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark kårer Årets Landsby. Sidste år blev det Fejø, der beviste, at frivillighed og sammenhold kan føre en hel landsby til tops.
Fejø formåede at vende afvikling til udvikling, og derfor blev de hædret som Årets Landsby 2018.
Det er blandt andet et succesfuldt Børne- og Kulturhus, der kom til i trods og protest over skolelukninger, der kastede hele 8 nye stillinger af sig og tiltrak 28 nye beboere i 2017. Og Børne- og Kulturhuset, skabt og drevet af frivillige, fungerer stadig som et trækplaster i dag, fortæller Ann-Mai Hansen, der er næstformand i Fejøforeningen, og indstillede Fejø til prisen i 2018:
– Det går strygende med vores Børne- og Kulturhus. Der har været rigtig meget omtale efter vi vandt prisen, selv når det har handlet om andre emner. Eksempelvis indstillede vi en lærer til Politikens Undervisningspris, og da journalisterne fik nys om, at der var en særlig historie bag Børne- og Kulturhuset hvor skolen holder til, så fik historien pludselig endnu større interesse fra journalister og tv-hold. Og det glæder os selvfølgelig, griner hun.
Hun fortæller også, at Fejø har formået at holde fast i den gode udvikling og interesse, og siden er bosætningen steget med yderligere 17, så beboertallet på Fejø nu runder 473.
Pengesummen på 25.000 kr. fra Forenet Kredig, der fulgte med æren som Årets landsby, er ved at blive forvaltet. Planen er, at den skal give en opløftning til det gule hus på Vesterby havn. Det er en gammel vejerbod som trænger til en kærlig hånd og en del maling, men i fremtiden skal den byde folk velkommen med informationer og arrangementer i og på øen. Og så med en særlig plads til flisen med Årets Landsby 2018, de også vandt, fortæller Ann-Mai Hansen.
Årets Landsby 2019
Nu skal borgere og foreninger i landdistrikterne så til at spidse blyanten igen, hvis de vil nominere et lokalsamfund til prisen som Årets Landsby 2019.
Årets tema er Den bæredygtige landsby, og der vil blive lagt vægt på om landsbyen har udviklet sig i en bæredygtig retning, hvor følgende forhold indgår i den samlede vurdering:
- Natur og fysiske forhold, f.eks. klima, miljø, energi og genbrug
- Social, – her tænkes på integration, generationer på tværs, børn, unge og ældre
- Økonomiske løsninger, som bygger på egne kræfter i fællesskabet
- Kulturel. Traditioner og vaner som underbygger Den Bæredygtige Landsby
Så kender du, eller bor du i, en bæredygtig landsby, så skynd dig at sende en ansøgning til landsby@landdistrikterne.dk senest den 1. august 2019, kl. 12.00.
For at komme i betragtning, skal der er være tale om en landsby med under 1200 indbyggere, der har en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lign. Du skal indsende en ansøgning på højst to sider, en kopi af udviklingsplan for landsbyen, vedtægter for lokalrådet samt det seneste referat fra generalforsamlingen.
Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Fakta om Årets Landsby
- Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 23. gang.
- Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
- Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
- Sidste års tema var “Den samarbejdende landsby”, og vinderen var den lille ø i Lolland Kommune Fejø. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.
Kommentarer