Debat og politik

Fraværsregler for unge: Nej tak til straf!

Debatindlæg af Mette Nielsen (S), Byrådsmedlem i Viborg Kommune og Folketingskandidat

De unges reaktion på de nye fraværsregler har været tydelig. De har voldsomt reageret på dem, fordi de ikke finder det i orden. Jeg må sige, at jeg deler deres bekymring.

Jeg synes det er trist, at denne her regering efterhånden kun kan lave det ene initiativ efter det andet, som går ud på at straffe nogen, med undertonen af ”så kan de lære det”!

De nye fraværs regler har en del ”huller”, som gør at de straffer de unge, mere en de hjælper. Der er mange grunde til man kan komme 5 minutter for sent, som f.eks. offentlig transport, uheld, læge besøg, eller opkald til lægen. Det er min klare overbevisning, og den er styrket efter dialog med de unge som jeg kender, og efter dialog med DSU Viborg: De unge mennesker kommer sjældent for sent pga. dovenskab.

Grundlæggende tror jeg ikke på, at de unge har som mål at spolere undervisningen, eller for den sags skyld genere lærerne. Jeg ved, at der i disse år er et voldsomt pres på de unge, og at mange unge føler sig presset. Så hvis man som ung er i en situation, hvor det overhovedet at komme i skole- er en stor bedrift, og man kommer 5-10 minutter for sent, frem for slet ikke at komme, Ja, så synes jeg det burde anerkendes frem for at straffes.

De her fraværsregler er et trist eksempel på, at voksne laver regler for unge, hvor det er tydeligt, at de selv har glemt, hvordan det er at være ung, eller ikke har fulgt med tiden, og forholdt sig til, hvor pressede nutidens unge er. Der skal konstant vælges rigtigt, og presset på karakterer er (for) stort. De unge ”er på vej” til at gennemføre deres uddannelse, for senere at indtage arbejdsmarkedet. Men en ting er sikkert, de kan ikke bidrager på arbejdsmarkedet, hvis vi har givet dem stress før de overhovedet er kommet derud!

Derfor synes jeg, at det er trist, når man vælger en model, hvor man straffer alle unge, frem for at kigge på den enkelte elev, og det enkelte menneske for at finde ud af, hvad der er baggrunden for den enkelte kommer for sent?

Og ja, man skal selvfølgelig have fravær om fredagen, hvis fraværet skyldes en bytur om torsdagen, og man ikke kommer i skole.

Men helt overordnet siger jeg: NEJ til straf og JA til tillid og dialog, hvor den enkelte elevs situation vurderes, og at der ud fra situationen laves aftaler, som sikrer mest mulig skolegang og et godt ”arbejdsmiljø” for den enkelte elev. Jeg tror på, at tillid skaber flest livsduelige voksne – frem for straf og sanktioner. Og helt ærligt, sikke et arbejdsmiljø at give de unge mennesker, før de er kommet ud på arbejdsmarkedet, hvor STRAF er ”motivation” – eller bliver manglen på samme! Jeg tvivler på, at denne grundlæggende mistillid til de unge med disse straf-regler, skaber unge med selvtillid, som efter endt skolegang er klar til at træffe gode beslutninger for Danmarks fremtid!

Kommentarer