Foredrag: Ny viden om kongemagten før Gorm den gamle
Nu har du chancen for at høre ny, overraskende viden om et magtcenter i Jylland, der sandsynligvis er både ældre og større end Jelling, der ellers er kendt som hjemsted for Danmarks første konge, Gorm den Gamle.
Meget tyder på, at historiebøgerne skal skrives om efter nye opdagelser af en kongemagt ældre end Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Arkæologiske undersøgelser af en stærkt befæstet vikingegård ved Erritsø viser, at den er både ældre og større end kongsgården i Jelling. De foreløbige udgravninger viser, at anlægget kan dateres tilbage til mellem år 700 og 800 – måske endda tidligere – end år 700. Dermed er anlægget i hvert fald 100-200 år ældre end kongsgården i Jelling.
Stormandsgården ved Erritsø har haft en vigtig strategisk og militær betydning, der kan tilskrives vikingetidens allerhøjeste elite. Dette underbygges ved størrelsen og omfanget af bebyggelse på stedet. De sidste års arkæologiske undersøgelser har føjet meget nyt til og viser blandt andet stedkontinuitet i mindst 200 år. Nye fund bekræfter, at der også har været håndværksaktivitet sandsynligvis hele året.
Arkæolog, forskningschef, ph.d. Mads Ravn, VejleMuseerne vil fortælle om de nye opdagelser i et foredrag, som finder sted onsdag 29. september klokken 19 til 21 i det gamle rådhus på Stænderpladsen i Viborg
Foredraget er arrangeret af Viborg Museumsforening og det første i en foredragsrække i efteråret 2021. Det er støttet af Folkeuniversitetets Komitestyrelse samt Kulturelt Samråd i Viborg Kommune.
Billetter til 50 kroner kan bestilles på viborgmuseum.dk. Der er gratis adgang for medlemmer af Viborg Museumsforening.
Kommentarer