Flere tusinde demonstrerede for bevarelse af Tange Sø
Søndag eftermiddag og aften samledes omkring 3500 mennesker ved Tange Sø for at vise deres støtte til bevarelsen af søen.
Omkring 3500 mennesker trodsede søndag aften vinterkulden og troppede op omkring Tange Sø for at deltage i demonstrationen ‘Vi brænder for Tange Sø’, et fakkeloptog til fordel for bevarelse af den hundrede år gamle sø.
Tange Sø opstod i 1920 i forbindelse med etableringen af Tange Værket, men i mange år har modstandere af den kunstige sø kæmpet for, at naturen i ådalen bliver bragt tilbage til sin oprindelige stand, og at Gudenåen får sit frie løb tilbage.
– Når vi gerne vil tømme søen, så er det for at forbedre den biodiversitet, der er herude. Den frie adgang for fisk og så videre. Jeg synes, vi fortjener at gøre Gudenåen fri. Nu har den været inde bag den her mur siden 1920, og der er ikke noget formål med muren eller dæmningen mere. Så lad os slippe åen fri, og lad os nyde den mere oprindelige natur, udtaler Henrik Leth, der er modstander af Tange Sø til TV2 Østjylland.
Henrik Leth er også medlem af Randers Byråd for Socialdemokratiet.
Omvendt er mange borgere, som bor omkring søen, der strækker sig over både Viborg og Silkeborg Kommuner, glade for den natur og rekreative områder søen beriger dem med.
– Det her område har ligget her i 100 år, og det har en kæmpestor naturmæssig værdi for mellem 10.000-15.000 mennesker, der bor lige i området. Og man kan jo se i dag, hvordan opbakningen er, siger Jarl Gorridsen, der er tilhænger af at bevare søen, til TV2 Østjylland.
Jarl Gorridsen er også medlem af Silkeborg Byråd for Venstre.
Baggrunden for dagens demonstration er, at man næste år skal tage stilling til, om søen skal bevares eller tømmes for vand for, som nævnt at bringe ådalen tilbage til sin oprindelige stand.
Fakkeloptoget sluttede klokken 17.00 med et gigantisk fyrværkeri ud over søen.
Fakta om søen
- Tange Sø ligger i den sydøstlige del af Viborg Kommune på grænsen til Silkeborg Kommune. Den er Danmarks største kunstige sø. Søen ejes af Tangeværket.
- Søen har et opland på 1.790 km2, der hovedsageligt består af landbrugsarealer.
- Tange Sø modtager vand fra Gudenåen, Borre Å og Tange Å.
- Afløbet fra Tange Sø findes ved Tangeværket, hvorfra Gudenåen løber videre til udmundingen i Randers Fjord.
Kilde: Viborg Kommune
Kommentarer