Flere medarbejdere på fuld tid kan afhjælpe manglen på hænder på omsorgsområdet
I Viborg Kommune er cirka hundrede medarbejdere på omsorgsområdet gået fra at arbejde på deltid til fuld tid i løbet af 2022.
Flere skal arbejde lidt mere. Det er én af flere løsninger, som kommunerne er afhængige af, hvis de fortsat skal kunne løfte opgaverne på omsorgsområdet i de kommende år.
I 2022 har cirka hundrede medarbejdere på omsorgsområdet valgt at skifte deltid ud med fuldtidsbeskæftigelse. Det betyder, at andelen af medarbejdere på fuld tid er øget med 7 procent i forhold til januar 2022, så der nu på omsorgsområdet er omkring 26 procent ansat på fuld tid.
– Fremgangen er et vigtigt skridt på vejen, og tallene viser, at de indsatser, vi har gjort i 2022, allerede har givet resultat. Vi håber selvfølgelig, at endnu flere vil få lyst til at gå op i arbejdstid, siger direktør for Social, Sundhed & Omsorg, Mette Andreassen.
Frivilligt at ændre arbejdstid
Det øverste samarbejdsudvalg i Viborg Kommune aftalte i 2022, at alle ansatte på de såkaldte velfærdsområder har ret til at komme på fuldtid, hvis de ønsker det. Det blev samtidigt besluttet, at alle stillinger inden for Børn & Unge og Social, Sundhed & Omsorg som udgangspunkt slås op på fuld tid.
Det er helt frivilligt, om man ønsker at ændre på sin arbejdstid og ingen betingelse, at man skal nå 37 timer; man kan for eksempel også vælge at lægge tre til fem timer ekstra til en 30-timers stilling.
– Faktum er, at der er stillinger inden for omsorgsområdet, som ikke bliver besat, fordi der ikke er ansøgere. I gennemsnit havde vi i 2022 et gennemsnit på kun fem ansøgere pr. stilling, så det betyder, at der er stillinger helt uden ansøgere. Også af den årsag kan det, at mange skifter fra deltid til fuld tid, gøre en forskel i forhold til, hvor god en service vi kan levere over for vores ældre og svage borgere, siger Mette Andreassen.
Mange fordele ved flere timer
Priwan Hansen arbejder som social- og sundhedshjælper på Pensionistgården i Vammen og er en af de medarbejdere, som har skiftet en deltidsstilling ud med fuld tid i 2022.
– Der er flere grunde til, at jeg har valgt at gå på fuld tid, fortæller hun.
– Jeg har fået mere overskud nu, hvor mine børn er blevet store og næsten er flyttet hjemmefra, og så er det jo også rart at tjene lidt flere penge. Men desuden giver det også mere tid til at være sammen med borgerne og generelt en bedre sammenhæng i arbejdsdagen, siger Priwan Hansen, som netop har haft 25-års jubilæum i sit fag.
Forskelle i udfordringerne
Udfordringen med de manglende hænder har eksisteret på ældreområdet gennem nogle år, og tallene viser, at der også på længere sigt vil komme udfordringer på dagtilbudsområdet. Her er knap halvdelen af de ansatte på fuldtid, viser tal fra januar 2023.
Se også vedlagte PDF om udviklingen på omsorgs-området for Social, Sundhed & Omsorg.
Kommentarer