Kultur

Fire nye residenter på vej til Riddergade AIR ved Viborg Kunsthal

Villaen ved Viborg Kunsthal, som huser Riddergade AIR og de udenlandske kunstnere. Foto: Viborg Kunsthal

Med mere end 200 ansøgere fra hele verden, fra Cuba til Vietnam over Rusland til Sydafrika, har den internationale interesse for Viborg Kunsthals veletablerede residencyprogram Riddergade AIR nået sit foreløbige højdepunkt. Det understreger, at Viborg Kunsthal og Viborg by har slået sig fast på det internationale kort, som et interessant og væsentligt sted for udvekslinger mellem danske og internationale samtidskunstnere og som afsæt for en kunstnerisk praksis. 

Siden 2015 har Viborg Kunsthal drevet Riddergade AIR, der indtil nu har haft besøg af flere end 30 danske og internationale kunstnere. I sommeren 2019 modtog programmet en bevilling fra Statens Kunstfond, som skabte grobund for en udvidelse og opkvalificering af aktiviteterne for de deltagende kunstnere i 2020. Kunstnerne skal under deres ophold udvikle deres kunst, møde nye mennesker og skabe udvekslinger mellem den internationale og den danske samtidskunst. Kunstnerne får mulighed for at arbejde med det omfangsrige netværk af kunstnere, kunstinstitutioner, fagfolk og relevante samarbejdspartnere, der er tilknyttet Viborg Kunsthal.

Riddergade AIR tilbyder ophold til to kunstnere ad gangen i en periode af tre måneders varighed. Og nu er de fire kunstnere, der i løbet af 2020 skal bo og arbejde med deres kunst i Viborg, blevet udvalgt af en jury, der består af rektor for Det Jyske Kunstakademi Judith Schwarzbart, leder af Aarhus Billedkunstcenter Kirstine Schiess Højmose, repræsentant for Kunstforum Viborg og BKF og medlem af Akademirådet René Schmidt og udstillingsleder ved Viborg Kunsthal Bodil Johanne Monrad.

– Det er fantastisk med den store interesse som så mange kvalificerede kunstnere har vist for Riddergade AIR og Viborg Kunsthal. Juryen har været på hårdt arbejde med at udvælge de helt rigtige kandidater, men er endt med at udvælge fire kunstnere, der i deres ansøgninger, ud over at fokusere på at udvikle deres kunstneriske praksis, lagde vægt på at researche det lokale miljø og især på at skabe udveksling med den danske billedkunstscene, siger Bodil Johanne Monrad, udstillingsleder på Viborg Kunsthal.

Leder af Aarhus Billedkunstcenter, Kristine Schiess Højmose, supplerer:

– Det har været inspirerende at læse de mange ansøgninger fra det meste af verden og være med til at invitere fire interessante, internationale kunstnere ind på den danske kunstscene. Jeg glæder mig til at møde dem og være med til at præsentere dem for de midtjyske kunstnere.

Fire nye kunstnere

De fire udvalgte kunstnere, som er i Riddergade AIR mellem den 16. marts og 15. juni, er Gala Berger fra Costa Rica og Elena Redaelli fra Norge. Mens efteråret byder Joshua Legallienne fra England og Tanya Denysenko fra Ukraine velkommen fra 14. september til 14. december.

Der er en geografisk og kunstnerisk mangfoldighed blandt de fire residenter, der under deres ophold blandt andet vil arbejde med at udvikle nye ideer, udfolde projekter og komme tæt på de lokale forhold.

Tetiana Denysenko. Pressefoto

Tanya Denysenko er kunstner, designer og illustrator og er optaget af at udforske vores følelser, hvad der bevirker dem og hvordan de styrer vores liv. Under sit ophold vil hun skabe en serie linoleumstryk, hvor hun eksperimenterer med collagekompositioner og arbejder med nye printteknikker. Tematisk vil hun tage afsæt i barndommens legetøj og bl.a. undersøge de associationer og informationer om tidsepoker, værdier og stereotyper, der er knyttet hertil, og hvordan vores legetøj kan være med til at påvirke vores etiske værdier og æstetiske smag. Tanya håber på at skabe udvekslinger mellem den ukrainske og danske kunstscene, og vil efter sit ophold i Riddergade AIR dele sine erfaringer med kunstnere i sit hjemland.

Gala Bergers kunstneriske praksis udfolder sig gennem installationer og hænger uløseligt sammen med magisk realisme, science fiktion og institutionel kritik. I løbet af sit ophold håber hun på at skabe udveksling med den lokale kontekst, danske kunstnere og den danske samtidskunstscene, så hun kan udvide sin praksis, eksperimentere og arbejde med at implementere nye modeller, der kan berige de projekter, hun er involveret i. Siden 2008 har Gala været medskaber af uafhængige platforme og kooperative projekter, som sætter scenen for kritisk og politisk tænkning om kunst og samfund i Latinamerika. De seneste år har hun især været involveret i Casa Ma, der er dedikeret til at udstille og skabe kulturel værdi omkring kvindelige kunstnere fra Mellemamerika og Caribien.

Gala Berger: Installation view of Alianzas de la resistencia Ecuador, 2018. Pressefoto

Elena Redaelli arbejder med skulptur og installation, og interesserer sig for betydning, processer og transformation. Under sit ophold vil hun bl.a. undersøge innovative måder at bygge med genbrugspapir og fokusere på værdien af papir: hvilken status har papir i den digitale æra? Har papir stadig en affektiv betydning? Elena har en eksperimenterende tilgang til materialet, og vil bruge både nål, tråd, pen, lyd og video til at skabe et sanseligt papirunivers. Elena ønsker at skabe kontakt til danske kunstnere og lokale, der kan være med til at eksperimentere og give feedback, bl.a. på materialet og dets sensoriske oplevelse.

Elena Redaelli_Strataof memory. Pressefoto

Joshua Legallienne arbejder med lydkunst uden brug af højtalere og elektronik. I løbet af sit ophold vil han skabe en serie af nye værker, hvor han udelukkende anvender transparente materialer. Værkerne vil tage form af performance og tredimensionelle skulpturer, der producerer akustisk lyd gennem resonans og kinetisk bevægelse. En del af hans værker vil være stedsspecifikke og bl.a. tage udgangspunkt i Søndersø og Nørresø, for på den vis skabe en dialog med de lokale omgivelser. Den dialog håber han også på at kunne skabe på kryds og tværs i lokalbefolkningen, så alle får mulighed for at få en oplevelse med hans kunst.

Joshua Legallienne. Pressefoto

Fakta om Riddergade AIR

Riddergade AIR er en kunstnerisk platform placeret i hjertet af Jylland, hvor billedkunstnere kan udvikle og fordybe sig i deres kunstneriske praksis, styrke deres netværk og blive en form for ambassadører for ikke bare Viborg, men også for Danmark og dansk samtidskunst. Riddergade AIR er drevet af Viborg Kunsthal og støttet af Viborg Kommune og Statens Kunstfond.

Riddergade AIR tilbyder kunstnerne gode værkstedsfaciliteter, assistance til opgaver af praktisk og kunstfaglig art, samt adgang til et bredt lokalt, nationalt og internationalt netværk. Programmet skaber forbindelser mellem residenterne og danske kunstnere, og faciliterer nye muligheder for international udvikling af den danske samtidskunstscene.

Med den store danske og internationale bevågenhed om Riddergade AIR vil Viborg Kunsthal fortsat arbejde for at udvikle residencyprogrammet og sikre udvekslinger mellem den internationale og danske samtidskunst.

Senere på året bliver der offentliggjort en deadline for ansøgninger til Riddergade AIR 2021. Følg med på Viborg Kunsthal

Kommentarer