Debat og politik

Energiø ved Sjørring: Åbent brev til Kommunalbestyrelsen i Viborg

Ole Vagn Nielsen var oppe at markere sig ved borgermødet om Tjele Energipark fase 2, som blev afholdt i Tjelecenteret 21. august. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Debatindlæg af Ole Vagn Nielsen og Margrethe Seiersen på vegne af en gruppe borgere på Lindum Søvej, Tjele.

Vi er en gruppe, alle bosiddende på Lindum Søvej (en del af Viborg Kommune). Vi har drøftet vores frustrationer i forbindelse med ovenstående.

Som hovedregel er vi ikke modstandere af grøn og vedvarende energi, men:

Inden endelig stillingtagen bør overvejes:

Er projektet foreneligt med det skønne område vi bor i?

Området ligger i et fuglebeskyttelsesområde midt mellem Natur 2000 og fredskov. Her er sjældne og truede arter som traner, rød glente, musvåger, havørne, flagermus.

Gæs og svaner i 100-vis har trækrute hen over området, mest om efteråret. Her trækker fuglene dagligt morgen og aften til og fra Tjele Langsø. Trækket fortsætter til søen er tilfrosset. I disse år hvor vi har milde vintre fortsætter trækket til foråret.

Er der lovhjemmel for Naturstyrelsens Life IP Natureman projekt sideløbende med energi øen?

Projektet er støtter af EU og er et samarbejde mellem Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune, Viborg Kommune, Ministeriet for Landbrug og Fiskeri (Landbrugsstyrelsen),og Miljøministeriet (Naturstyrelsen).

Naturstyrelsen opkøber landbrugsjord til projektet, netop for at fremme natur i området. Hænger det sammen med Energi øen?

Der kører et antropologisk projekt ”Lokale landvindinger” – En ny landskabsfortælling. Hvordan mon den udspiller sig når/hvis egnen affolkes?

Tænkt – at folk ikke ønsker at bosætte sig med vindmøller/solceller i baghaven.

Hvordan vil vindmøllerne syne fra vores bolig? 185 meter – hvem kan forestille sig det? Sæt en ballon eller lignende op i den højde, så kan vi få syn for sagen.

Området er kendt for at være et ”kulturhistorisk landskab” – harmonerer det med vindmøller og solceller?

Hvad med den historiske stenalderboplads?

Hvordan styres den forventede øgede trafik i forbindelse med energiprojekterne? Anvises der nye veje til den tunge og mere intensive trafik, hvor der ikke bor mennesker?

Viborg kommune bør give borgere i de berørte zoner mulighed for at tilkendegive deres holdning til projektet – og oplyse hver enkelt om de muligheder, der er for kompensationer.

Viborg kommune bør endnu engang overveje om projektet er prisen værd.

 

Kommentarer