Hammershøj

Ulrik Wilbek holdt pep-talk for eleverne i Hammershøj

I alt 100 elever fra overbygningen på Hammershøj og Ørum Skoler deltog i debatten på Hammershøj Skole her til formiddag. Foto. Viborg Netavis

I næste måned tager mange danske skoler forskud på kommunalvalget i november – deriblandt skolerne i Hammershøj og Ørum, som i formiddag varmede op med en rask politisk debat på Hammershøj Skole.  

Indledningsvist kom borgmesterkandidat for Venstre i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek, forbi og holdt en pep-talk, hvor han talte om, hvor vigtigt det er at interessere sig for politik – også selvom man endnu ikke er stemmeberettiget.

Kendis-peptalken faldt i god jord blandt de unge.

– Man kunne godt høre, at han har erfaring. Han har taget sit overblik fra håndbolden med ind i politik, og det lyder også til, at han vil gøre noget for de unge, lød indtrykket fra Gustav Funder, og Nadja Friskfra 8. klasse på Hammershøj Skole, som var blandt de ivrigste deltagere i debatten.

Alle tre opfatter sig som tilhørende den politiske højrefløj, Nadja Frisk dog tæt på midten. Politik er spændende, syntes de.

Se artikel med de tre i debat på video her.

– Jeg synes, det er spændende med en politisk debat. Det syntes jeg ikke sidste år, for da forstod jeg ikke så meget. Men i år har vi fået samfundsfag, og det har hjulpet meget, fortalte Nadja Frisk.

Gustav Funder og Ahsan Ghulamhussaini ville ikke udelukke et fremtidigt medlemskab af en politisk organisation.

– Jeg kunne godt tænke mig at få politisk indflydelse på fremtiden og de udfordringer, der ligger her, lød Gustav Funders målsætning.

– Jeg tror, det er vigtigt at så mange som muligt melder sig ind i de politiske foreninger og på den måde får indflydelse, understregede Ahsan Ghulamhussaini.

Suverænt indslag i samfundsfag

Det politiske panel, der bestod af repræsentanter fra Enhedslidsten, Socialdemokratiet, Venstre, De konservative Folkeparti og Liberal Alliance, fik efter tur lov til at komme med deres oplæg til økonomi, udenrigspolitik, uddannelse og udlændingepolitik. Herefter var ordet frit blandt de i alt 100 overbygningselever fra de to nabobyer.

Debatten nåede vidt omkring, lige fra de danske F-16 fly i Syrien til det nyindførte uddannelsesloft herhjemme og SU, og da Ørum-eleverne brød op til det fastlagte tidspunkt, fortsatte kammeraterne fra Hammershøj. Der var endnu mange ting, de gerne lige ville have svar på.

Pædagogisk leder på Hammershøj Skole, Jesper Hoberg, oplever, at den politiske skoledebat får nye sider frem i eleverne.

– Det er tredje år, vi har politiske paneldebat her på skolen. Den passer suverænt godt ind i samfundsfag, og gør også at vi som skole lever op til kravet om demokratisk dannelse af eleverne. Det er dejligt at se, at de har forberedt spørgsmål og tager aktivt del. Til daglig har man måske ikke på fornemmelsen, at de går så meget op i den slags, men et debat-arrangement som dette er også med til at vække interessen. Her tror jeg også det er vigtigt, at det er unge politikere, der udgør panelet, understregede Jesper Hoberg.

Det var dog også ham, der havde booket den kendte Venstre-kandidat.

– Jeg så på Facebook, at han gerne ville være mere synlig, så jeg ringede og spurgte, om han ville komme. Det ville han gerne, fortæller Jesper Hoberg.

Kommentarer