Erhverv

Efter 50 år som ejendomsmægler – Viggo har ingen planer om at gå på pension

Viggo Pedersen i Nyboligbutikken på Nørregade i Bjerringbro, hvor han tilbringer de fleste af sine vågne timer. Og det har han tænkt sig at blive ved med. Foto: Gitte Hagsholm.

Trods en lang karriere som ejendomsmægler og meget andet – og med en meget rund fødselsdag lige om hjørnet – så har Viggo Pedersen fra Ulstrup ikke tænkt sig at lægge sit arbejde på hylden.

Af Gitte Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk

BJERRINGBRO/ULSTRUP – Man kan vel godt få den tanke, at en ejendomsmægler, der i april runder 50 år i faget, må være i gang med at drosle ned for at nyde sit otium.

Sådan er det bare ikke for Viggo Pedersen, der tilmed senere i år kan fejre sin 80 års fødselsdag. Den driftige ejendomsmægler hos Nybolig i Bjerringbro, er “still going strong”, og han ønsker på ingen måde at skifte sine 70 ugentlige arbejdstimer ud med en tilværelse som pensionist.

– Hvad i alverden skulle jeg så lave. Jeg elsker min hverdag på kontoret, og jeg glæder mig altid til at komme ud til kunderne og hjælpe dem med at gøre en god handel, lyder det fra jubilaren, der fastholder gamle dyder med det personlige møde med de mennesker, han skal hjælpe med enten at købe eller sælge en ejendom.

Fra entreprenør til ejendomsmægler

Men vi tager lige historien fra begyndelsen, for Viggo Pedersens lange karriere startede et helt andet sted.

Opvæksten fandt sted i Løvskal, hvor Viggo Pedersen hver anden dag gik i den lokale skole. Efter syvende skoleår kom den unge mand i lære hos tømrermester Ll. Torup ved Sdr. Vinge, hvor han blev udlært som tømrersvend og her lagde kimen til senere at etablere sig som selvstændig.

Da tiden var moden, startede Viggo Pedersen sammen med sin hustru, Rita, et lille byggefirma, som i løbet af knapt syv år voksede til en entreprenørforretning med omkring 70 ansatte. Opgaverne var mange og omfattede blandt andet opførelse af huse til private, men også byggerier som Skovvangskolen i Hammel, gymnasiet i Grenå, og mange andre store entrepriser over hele Midt- og Østjylland.

Den succesrige virksomhed fik dog en brat ende på en skæbnesvanger dag i 1972, hvor firmaet helt bogstaveligt brændte ned til grunden.

Det var et hårdt slag for Viggo Pedersen, som forsøgte at få genetableret firmaet. Men tabet var for stort og de mange byggekontrakter, som ikke kunne gennemføres, blev overtaget af andre aktører i markedet.

Efter en pause, hvor Viggo Pedersen sundede sig over sin mistede forretning, kom han – lidt ved en tilfældighed – i gang med ejendomshandel.

– Min kone var fra Hjørring, og vi havde lige købt et hus der, som jeg efter branden gik og renoverede på. Men Ulstrup trak lidt i os begge, og vi ville gerne tilbage til byen, så vi satte huset i Hjørring til salg hos nogle ejendomsmæglere. Dengang kunne der sagtens være flere ejendomsmæglere med samme hus til salg. Men vores hus gjorde de ikke meget for at sælge, så jeg tog sagen i egen hånd og faldt over et par, der gerne ville købe, fortæller Viggo Pedersen og fortsætter:

– Det var ganske unge mennesker på min egen alder. De havde dog lige en bil, der skulle sælges først, og de havde fået et konkret bud på 16.000 kroner i ren handel. Da jeg selv stod og manglede en bil, tilbød jeg, at den kunne gå med i handlen som udbetaling på huset.

Aftalen faldt på plads, og den kreative hushandel gav Viggo så meget blod på tanden, at han kort tid efter – igen med hustruen Rita ved sin side – etablerede Ulstrup Ejendomskontor.

Årstallet var 1975 og Viggo Pedersen har ikke set sig tilbage siden.

– Det skal siges, at det var nemmere at starte op dengang. Alle kunne starte noget op, bare man havde et næringsbrev. I forhold til i dag var det meget mere enkelt og primitivt. Men jeg havde den fordel, at jeg var uddannet håndværker. Jeg var både tømrermester og autoriseret kloakmester, og det gav en vis troværdighed hos kunderne, forklarer Viggo Pedersen og tilføjer:

– Dengang kunne man komme ud til kunderne med en aftale på et foldet A4-ark, og så fik vi ofte en underskrift med hjem. Sådan fungerer det ikke i dag.

Efter et stykke tid, hvor forretningen var kommet godt i gang, begyndte både han og hustruen at læse til ejendomsmægler på Handelsskolen. Det foregik om aftenen to gange om ugen fra klokken 18 til 22, og efter fire år havde de begge bestået og kunne hver især kalde sig Statsautoriseret Ejendomsmægler.

På de samme fire år var virksomheden vokset til en størrelse, hvor det blev for meget for Viggo Pedersen at være alene i marken og Rita ene-kvinde på kontoret. Det gav anledning til, at parrets ældste søn, Martin, blev ansat i firmaet, og mæglerforretningen tilføjede en afdeling i Bjerringbro.

– Med afdelinger i to byer kunne vi jo ikke kalde det Ulstrup Ejendomskontor længere, så vi fandt på navnet Boligringen, som vi fik behørigt registreret, fortæller Viggo Pedersen.

Herefter gik det igen stærkt, og Boligringen udviklede sig til at have afdelinger i ni byer, Langå, Randers, Auning, Spentrup, Aarhus, Hammel og Silkeborg – ud over de allerede eksisterende i Ulstrup og Bjerringbro, og med sammenlagt 35 medarbejdere. I den periode var parrets yngste søn, Thomas, trådt ind i firmaet, mens den ældste, Martin, valgte at gå andre veje.

Finanskrisen rammer

Boligmarkedet har altid bevæget sig op og ned i udbud og priser, og Viggo Pedersen har i sin tid oplevet både opgang og nedgang. Men finanskrisen, der ramte Danmark og resten af verden i 2008, var uden sidestykke, fortæller Viggo Pedersen og tilføjer:

– Finanskrisen var både voldsom og langvarig og betød, at mange ejendomsmæglere gik ned eller i bedste fald måtte omstille forretningen.

Viggo Pedersen valgte det sidste og gik i 2014 i kædesamarbejde med Nybolig, som allerede dengang var en af de førende på markedet. Det var blevet for svært at stå uden for kæderne og de tilknyttede banker, påpeger han.

– Det har vi ikke fortrudt på noget tidspunkt. Det var et godt valg, og selvom det var midt i en barsk tid kunne vi konsolidere os med færre kontorer, og i dag har vi to stærke afdelinger i Randers og Bjerringbro.

Det er meget mere omstændigt at lave en enkelt valuering i dag, fortæller Viggo Pedersen, som ofte tager aftenen i brug til ‘papriarbejdet’. Foto: Gitte Hagsholm.

En sport at være ejendomsmægler

Viggo Pedersen ser ejendomsmæglerfaget som en sport, og hvis han ikke får brændt nok energi af på arbejdet, trækker han i løbetøjet og får rørt kroppen.

Den sunde vane blussede for alvor op, da han som 66-årig besluttede sig for at begynde at løbe maraton. Siden da er det blevet til gennemførsel af løb i både New York, Berlin, Hamborg, Sevilla og København, og selvom maratondistancerne nu er fortid, snører Viggo Pedersen stadig løbeskoene et par gange om ugen til lidt kortere ture i det midtjyske. 

Viggo Pedersen har ikke en præcis opgørelse over, hvor mange boliger han har solgt. Men han mener, at det nok er blevet til omkring 3.000 i løbet af de fem årtier.

Efter parløb med sønnen Thomas gennem 30 år, er det i dag yngstesønnen, der står i spidsen for de to Nyboligforretninger i henholdsvis Bjerringbro og Randers, som han driver i kompagniskab med Victor Duval Rose.

Det passer Viggo Pedersen godt. Han nyder, som allerede nævnt, at møde på arbejde hver dag, hvor han mestendels tager sig af landbrugsejendomme og så særligt de ældre kunder, der ofte ligesom ham selv gerne vil have den personlige kontakt i forbindelse med en hushandel.

– I dag foregår de fleste hushandler online, men det er ikke min stil. Jeg er måske gammeldags, men jeg sender så vidt muligt aldrig noget ud til mine kunder på computeren. Uanset om det er en salgsvurdering eller et tilbud, så tager jeg som udgangspunkt altid personligt ud til kunderne for at levere og præsentere papirerne, og det er ofte om aftenen eller i weekenden, når folk er hjemme. Så får man en anden samtale og kan se hinanden i øjnene. Det har jeg det bedst med, og det bliver jeg ved med, fastslår han.

En livsstil

Viggo Pedersen lever og ånder bogstaveligt talt for sit arbejde.

For tre år siden mistede han sin hustru, Rita, som døde af kræft, og arbejdet i virksomheden, som han oprindeligt opbyggede sammen med hende, fylder derfor meget i hans dagligdag.

– Jeg bor i vores hjem i Ulstrup, men jeg lever her i butikken i Bjerringbro, hvor jeg elsker at være, og hvor jeg hver dag glæder mig til at gå på arbejde. Det er blevet en livsstil, fortæller han.

Familien fylder dog også noget for Viggo Pedersen, som med årene er blevet bedstefar flere gange.

– Mine børnebørn kommer forbi engang imellem, og så går vi en lang tur og får snakket om alt muligt. Det sætter jeg stor pris på, fortæller han.   

Jubilæumsdag er arbejdsdag

På spørgsmålet om, hvordan Viggo Pedersen kommer til at fejre sit 50 års jubilæum som ejendomsmægler svarer han prompte:

– Som en arbejdsdag!

– Havde jeg været ung, så skulle der holdes en ordentlig fest, men som man bliver ældre, lægger jeg ikke så meget i det. Jeg håber og regner da med, at familie og gode venner kigger forbi, men vi skal jo være klar, hvis der er nogen, der ringer for at sælge eller købe en ejendom, slutter den snarlige 50-års jubilar.

50-års jubilæet fejres med åbent hus i Nyboligbutikken på Nørregade i Bjerringbro onsdag den 2. april fra klokken 12 til 17, hvor alle er velkomne.

 

Kommentarer