Dramatisk video: Svaner rammer højspændingsledninger
Hver dag dør svaner og andre vildtfugle i hobetal, når de flyver til og fra deres overnatningssteder. I de mørke morgen- og aftentimer, hvor sigtbarheden er dårlig kolliderer de med højspændingsledninger og vindmøller.
Viborg Netavis’ kolleger i Næstved har i dag bragt historien om en lokal beboer, der dagligt må aflive 3-10 svaner, der ellers ville ligge og dø langsomt på marken efter kollisionskontakt med højspændingsledninger. Onsdag aften alene døde 8 svaner.
I videoen herunder rammer en svaneflok højspændingsledningerne på Sjælland og man ser en fugl falde livløs til jorden.
Artiklen fortsætter under videoen:
Fænomenet er landsdækkende og således også aktuelt i både Viborg og Randers Kommuner. På denne årstid slår store svaneflokke sig ned i områder langs Randers Fjord for at finde føde. Når de flyver til overnatningsstederne, passerer de flere steder både El-ledninger og vindmøller.
Viborg Netavis har talt med Ornitolog Thorkil Brandt, som bor i Tindbæk.
– Det er et undervurderet problem, og det er mange forskellige fuglearter, der går til på denne måde. Der bliver ikke talt så meget om det, og de døde fugle bliver nok oftest taget af en ræv, inden nogen mennesker opdager, at uheldet har fundet sted.
I Viborg Kommune holder store flokke af fugle til ved Tjele Langsø. Her er der i perioder talt op imod 2600 sangsvaner, som i vinterhalvåret overnatter i den vestlige del af søen. Svanerne trækker blandt andet til områder i Nørreådalen for at spise. Sigtbarheden bestemmer, hvilken højde fuglene flyver i, og derfor kan de store højspændingsledninger, der går mellem Foulum og Vejrumbro, ofte være til fare.
Rammer højspændingsledninger med op mod 60 km/t
Jesper Schytte, der er rådgiver i Danmarks Jægerforbund og arbejder med at rådgive landmænd om vildtpleje, udtaler:
– Svanerne flyver i netop den højde, hvor de stadig har landekending. Kan de se 10 meter ned, så flyver de i 10 meters højde. Tågen og sigtbarheden bestemmer altså i hvilken højde svanerne flyver. En svane flyver cirka 60 kilometer i timen når den er oppe i fart. Den kan ikke nå at reagere på ledningerne i dårligt sigtbarhed, forklarer Jesper Schytte.
Hos Dansk Ornitologisk Forening nikker, Knud Flensted, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, genkendende til problemet med højspændingsledninger.
– Op imod en tredjedel af alle svaner i Danmark dør hvert år af kollision med luftledninger. Det er helt uacceptabelt. fortæller han og fortsætter:
– Det er jo ikke ønsket, at fugle skal ligge og blafre døende rundt med brækkede vinger på en mark, fordi det koster penge at grave luftledningerne ned, slutter Knud Flensted.
Kommentarer