Det der svære demokrati
Læserbrev af Jan Hagerup, Kommunelisten Viborg, hyldevænget 14, 8830 Hammershøj
Vi lever i en tid, hvor vort sprog hele tid forandrer sig med lynets hast. Til tider føler jeg mig hensat til et besøg hos en brugtvognsforhandler. Skal vi købe en bil, bliver den på nudansk ”talt op”, og skal vi af med den bliver den ”talt ned”. Når vi taler om Viborg Kommunes fremtid, oplever jeg tit, at alt skal ”tales op”, og ve den der ”taler noget ned”. For os i Kommunelisten Viborg er det utroligt vigtigt, at vi går bort fra al den snik snak, og i stedet taler sammen ud fra hver vores holdninger. Kun ved at tale sammen kan vi finde fælles løsninger til glæde for de fleste af os.
Vort nærdemokrati består jo netop i, at alle der ønsker det, kan deltage på lige fod. Efter Kommunelistens mening er der dog plads til forbedringer, og det er netop derfor, at nærdemokratiet er en af vores mærkesager. Helt lavpraktisk kunne kommunen starte med, at annoncere punkterne i Byrådets dagsorden i den lokale presse. Det kunne gøre borgerne lidt interesserede i kommunens drift. Når borgerne så er lokket hen i Byrådssalen, kunne de tænkes mødt af en dagsorden i papirform. Det ville give dem mulighed for, at kunne følge med i det højtsatte og diskussionsfattige tempo, som møderne afvikles i.
Kommunalbestyrelsen kunne jo også drive det så vidt, at den genindførte den spørgetid, som vi kendte i de små kommuner. Her kunne borgerne komme frisk ind fra gaden og stille et spørgsmål, som de gik og tumlede med og gerne ville have belyst. Det kunne være en nærdemokratisk mulighed, som f.eks. vindmøllemodstandere kunne benytte sig af, når det på anden måde har vist sig, at være svært at komme i dialog med beslutningstagerne. Jeg har tidligere peget på muligheden for fast træffetid med udvalgsformænd. Der er nok ikke mange, der ville benytte sig af dette, men så er muligheden der. Jeg ved naturligvis godt, at meget ordnes pr. mail nu om dage, men den personlige kontakt er nu heller ikke at kimse af.
Eller måske er det en helt anden vej nærdemokratiet skal styrkes ad. Før den nuværende kommunalbestyrelses periode var der et godt lille udvalg, der hed Demokrati Udvalget. Et udvalg, der var besat af politikere, der brændte for sagen. Udvalget skulle sammen med Borgerrådgiveren bl.a. styrke kontakten mellem kommunen og den enkelte borger. De skulle arbejde for at skærpe borgernes interesse for at deltage i det politiske liv. F.eks. var udvalget op til sidste valg meget aktive for, at få flere unge til at møde op og stemme. Dette udvalg fik den daværende borgmester Søren Pape Poulsen taget livet af, og i stedet blev der oprettet et udvalg med Jens Rohde som formand med den mundrette titel : ”Udvalg for uddannelse, handel og innovation”. Hvad de laver eller ikke laver, vil blive for vidtgående at komme ind på her.
Demokratisk er det også et problem, at det ofte er helt nytteløst for borgerne, når der indkaldes og afholdes obligatoriske Borgermøder eller Nabohøringer, når en bygherre (ingen nævnt, ingen glemt) ønsker ændringer i Lokalplaner for at kunne få tilgodeset sine ønsker. I rigtig mange tilfælde ender hele denne proces med at Byrådet vedtager Lokalplanen med ganske få ændringer. Hvis Kommunelisten Viborg kommer i Kommunalbestyrelsen vil vi tage denne demokratiske proces dybt seriøst. Som udgangspunkt bør et byggeri gennemføres inden for den oprindelige Lokalplan m.v.
Hvor meget offentlig debat har der f.eks. været om Sports og Oplevelses-byggeriet på Tingvej? Den manglende debat gør sig også gældende vedrørende Domkirkeprojektet. Mig bekendt har der været et møde under Snapstinget og et senere offentligt møde. Er det at tage demokratiet seriøst og arbejde med borgerinddragelse? Det virker som om Domkirkeprojektet bare vokser og vokser.
Hvis den politikerlede, der breder sig i disse år, skal tages bare lidt mere alvorligt, er det tid til at finde en anden stil fra det offentlige i kontakten med borgerne i Viborg Kommune! (og naturligvis også generelt). Hvorfor er det for resten, at der er opstået denne pludselige lyst til at udføre så mange store projekter på en gang i Viborg Kommune? Ville det ikke være bedre at få succes med et eller to områder, før man med stor appetit kaster sig over de næste? F.eks. kunne man forsøge snarest at få afklaret forholdene ved baneområdet (f.eks. trampe, elevator m.v.).
I Kommunelisten Viborg havde vi held til at få rejst en skolepolitisk debat. Og med et glimt i øjet, kan vi vel sige, at det gik meget godt. Måske er det muligt at gøre noget tilsvarende med vores fælles nærdemokrati? Hvis dette er tilfældet, kan vi vel godt sige, at det vil være helt demokratisk!
Kommentarer