Debat og politik

Den omvendte rækkefølge

Debatindlæg af Jan Hagerup, Hammershøj – Kandidat til byrådet for Kommunelisten

Et flertal i først Børn- og ungeudvalget og siden i Økonomiudvalget er blevet enige om at vedtage en nye ressource tildelingsmodel og betaling/modregning af specialinstitutioners elever. For os i Kommunelisten Viborg ser det unægtelig ud, som om tingene er sket i omvendt rækkefølge.

Først sidder forældrebestyrelser og MED – udvalg gennem lang tid og arbejder med et meget tungt og indholdsrigt modelarbejde (hele 6 stk.), og svupti kommer en helt 7. model på banen. Denne model får man så 14 dage til at forholde sig til. Dette sker ud fra, at et flertal af Kommunalbestyrelsen har fundet 18 mil kr. til skoleområdet og har tænkt store tanker om dets udvikling.

Burde man ikke have sagt, vi har fundet 18 mil kr., hvad er jeres ønsker? Nu har man vedtaget en model, hvor de 18 mil ikke er indregnet, og bagefter ønsker man så at indgå i en dialog. Meget frivilligt skolebestyrelsesarbejde kunne være sparet på denne måde. Jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at det er en sådan rækkefølge, der er med til at underbygge den politikerlede, der desværre findes. Når vi i Danmark er glade for vores demokrati, kræver det, at vi tager det seriøst.

Modellen for specialklasse elever og specialinstitutions børn kan med god ret være dækket af de ovenstående argumenter med den betragtning, at det virker dybt underligt, at kommunen hyrer et kommunalt analysefirma til at fremkomme med et forslag, der på forhånd er bestemt til at give et bestemt spareresultat. Skolebestyrelserne kan med god ret føle at deres kommentarer er hældt af brættet, og at Børn og unge udvalget sådan set lige så godt kunne have kastet terninger om de enkelte skolers andel af specialklasseelever. Det er vel også lidt af en indrømmelse, at der nu er indbygget en 2 årig indfasningsperiode.

Vi har i Kommunelisten Viborg forsigtigt spurgt om, hvordan de 18 mil og 7 mil til børn under den skolepligtige alder, egentlig er opstået. Var det et pænt rundt tal? Eller er der præcise overvejelser bag? De ting, der har været fremme om flertallets overvejelser, kan ingen naturligvis være imod, men det bliver interessant, hvordan vægtningen bliver. Nu arbejder det offentlige jo ikke så hurtigt, så mon ikke vi fra Kommunelisten Viborg efter valget kan nå at sætte vores præg.

Lad nu os, der gerne deltager i det kommunalpolitiske arbejde efter valget i november, give hinanden hånden på, at ved høringer skal svar (herunder også Lokalplanen) fra borgerne tages dybt alvorligt. Det er vel stadig sådan, at det er dem med skoene på, der ved, hvor de trykker. F.eks. er det nok forældre og medarbejdere på skolerne, der ved, hvad der kan lade sig gøre vedr. inklusion, og ikke embedsmænd på rådhuset eller et kommunalt analyseinstitut. Sådan tænker vi oprigtigt i Kommunelisten Viborg.
Ud over mange andre gode ting, skal vores fælles kommune ”sælges” under mottoet:

Politikerlede – ikke i vores kvarter!

Kommentarer