De nye kostråd – Gavner dig, vores fælles sundhed og vores klima
Debatindlæg af minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) og folketingskandidat og byrådsmedlem Mette Nielsen (S)
På denne tid af året, er det ikke ualmindeligt, at flere af os fokuserer på kosten og nogle sundere valg i hverdagen. Måske trænger de knap så sunde hyggevalg fra julemåneden eller Coronahyggen til at blive lagt lidt på hylden.
Og hvorfor så ikke bruge den gode mulighed for at se og smage på de 7 nye officielle kostråd, som fødevarestyrelsen lancerede den 8. januar.
Kost og følelser følges ad – det ses i forskellige debatter. Og i en tid med mange forskellige retninger, kure og råd om, hvad der er sundt og ikke-sundt, er det ekstra vigtigt, at vi har nogle videnskabelige råd at læne os op af.
De fleste af os kan huske kostpyramiden, og slogans som ”du bliver, hvad du spiser”. Det kan man godt negligere, og tænke ja, ja. Men når man træffer sunde valg – enten i en periode eller som en fast livstil – ja, så taler resultaterne for sig selv.
Meget går igen fra kostrådene, som vi kender. Det nye er, at der opfordres til at spise mindre kød og mere planterig. På den måde vil de nye kostråd gavne både sundheden og klimaet.
Vi skal både forebygge den voksende tendens til fedme og livsstilsygdomme, og samtidig skal vi beskytte vores klima. Den gode nyhed er, at det der er godt for din sundhed også er godt for klimaet.
Vi er begge meget begejstrede over, at der er noget helt konkret af gøre i hverdagen, når vi kombinerer disse to målsætninger i de nye kostråd.
Den vigtigste del er at gøre kostrådene ”spiselige” i hverdagen. Vi skal opildne til handling fra den enkelte, når der træffes dagligdagsvalg. Men vi skal også opildne til handling fra virksomheder og institutioner. Vi håber at alle vil lade sig inspirere af de nye anbefalinger. Tager små eller store – men sikre skridt – i forhold til at gavne sundheden og klimaet. En måde at gøre det på er ved at træffe aktive valg med mere grønt og mindre kød i hverdagen.
Det er sammen – vi gør en forskel.
Kostrådene lyder:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – væg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Fakta:
- Kosten har en afgørende rolle i forhold til at forebygge livsstilsrelaterede sygdomme, som er voksende i Danmark. Fx overvægt, som mere end halvdelen af den voksne befolkning i Danmark er ramt af, type 2 diabetes, osteoporose, cancer og hjertekar sygdomme.
- Fødevaresektoren stå for omkring en fjerdedel af det globale klimaaftryk, og omkring 20% af danskernes individuelle klimaaftryk.
- Hvis danskerne i gennemsnit spiser efter kostrådene, vil vi årligt kunne spare ca. 1000 dødsfald fra kostrelaterede sygdomme, hvilket svarer til en samfundsøkonomisk besparelse på 11-12 milliarder kr.
Kommentarer