Samfund

Danske Andelskassers Banks 16 ejerfonde bliver til to

Arkivfoto

De tidligere i alt 16 ejerfonde, der er blandt Danske Andelskassers Bank A/S’ største aktionærer, har ladet sig fusionere til to store fonde, som geografisk er opdelt i nord og syd. Den primære årsag til sammenlægningen er omkostningsbesparelser.

Den 7. juli 2017 udsendte Danske Andelskassers Bank A/S en storaktionærmeddelelse, hvoraf det blandt andet fremgik, at de 16 ejerfonde, der er blandt bankens største aktionærer, er fusioneret til to store fonde.

Nord og syd

De to nye fonde er geografisk opdelt i nord og syd og har efter sammenlægningerne taget navneforandring til henholdsvis Fonden for Andelskasserne i område Nord og Fonden for Andelskasserne i område Syd.

Fonden for Andelskasserne i område Nord består af syv tidligere fonde, mens ni fonde er blevet sammenlagt i Fonden for Andelskasserne i område Syd.

– En sammenlægning af de 16 tidligere fonde er noget, vi i fondsbestyrelserne har arbejdet henimod igennem nogen tid, så derfor er vi naturligvis glade for, at fusionerne nu er blevet endeligt godkendt af Erhvervsstyrelsen og Civilstyrelsen, siger Finn Weis Ladegaard, som er formand i den nye Fonden for Andelskasserne i område Syd.

Samtlige de tidligere fondes aktiebeholdning og stemmerettigheder indgår fremover i de to fortsættende fondes andel af aktiekapitalen og stemmerettighederne i Danske Andelskassers Bank A/S.

Årsag til sammenlægningerne

At fondene har valgt at lade sig fusionere til to store fonde skyldes flere forskellige faktorer:

– For det første er det omkostningsmæssigt væsentligt billigere med færre og større fonde, eftersom hver fond har betydelige administrationsomkostninger. For det andet er lovkravene til fondsbestyrelser blevet øget og skærpet, og en sammenlægning letter opfyldelsen af disse krav, fortæller formanden for Fonden for Andelskasserne i område Nord, Knud Gaarn-Larsen.

– I forbindelse med sammenlægningerne har det desuden været vigtigt for de tidligere fondsbestyrelser at sikre, at de hidtidige fordelingsnøgler for uddeling af fondsmidler blev bibeholdt, så derfor er det indarbejdet i vedtægterne, at de tidligere fondes/Andelskassers oprindelige geografiske tilknytning er repræsenteret ud fra samme ”fordelingsnøgle” som hidtil. Det betyder, at vi fortsat kan bevare den stærke lokale forankring, understreger Knud Gaarn-Larsen.

Kommentarer