Byvandring i sporet af besættelsestidens Viborg
Den 5. maj er det 76 år siden, at Danmark blev befriet. Kirkeklokkerne bimlede, folk løb ud på gaderne og omfavnede hinanden. De fem forbandede år var omsider forbi. Tag med museumsinspektør, arkivar Dan Ersted Møller, på en byvandring gennem besættelsestidens Viborg og hør historier fra besættelsestiden dér, hvor de fandt sted.
Man mødes på Hjultorvet, som gemmer på historier om sortbørshandel, en tyskervenlig hotelejer og et vejrende naziflag på Hedeselskabets gamle hovedkontor.
Herefter går turen går videre gennem Sct. Mathias Gade, hvor viborgenserne måbende så til, mens tyskerne kørte ind i byen den 9. april 1940.
– Vi skal høre om borgerkrigslignende tilstande omkring Sct. Mathias Port og om et tragisk mord på to døvstumme mænd, lyder det endvidere i beskrivelsen.
I Gravene holdt lastbilerne, som transporterede arbejdere i læssevis til ”en større arbejdsplads sydvest for byen”. Det var også i Gravene, at modstandsbevægelsen gennemførte deres første sabotagehandling, og på Viborg kirkegård vil deltagerne blive ‘underholdt’ med beretningen om det berygtede mord på Kærvænget, inden den historiske rundtur slutter med retsopgøret på Stænderpladsen.
– Vi fascineres stadig af besættelsestiden. Her er tilværelsens grundlæggende og evigt aktuelle temaer på spil. Det gode mod det onde; og så enkelt er det alligevel ikke, for hvordan kan man eksempelvis på samme tid afsky besættelsesmagt og støtte samarbejdspolitik, fortæller Dan Ersted Møller.
Fakta om turen
Denne tur er den første i en række af otte byvandringer med Viborg Museum frem mod sommerferien. Det fulde program kan ses på museets hjemmeside.
Man mødes på Hjultorvet 5. maj klokken.
Det koster 75 kroner at deltage, og på grund af forsamlingsrestriktionerne er tilmelding nødvendig. Man køber billet på museets hjemmeside.
Der er ikke krav om at fremvise coronapas eller negativ testsvar.
Kommentarer